Министарство за заједнице и повратак - Članci poređani po datumu: среда, 08 април 2020

У моментима када пандемија корона-вируса улази у критичну фазу, Министарство за заједнице и повратак је успешно окончало први део акције поделе пакета помоћи најугроженијима на Косову. Под слоганом „ДА ЖИВОТ ПОБЕДИ“, од 31. марта до 8. априла, равноправно у 303 најугроженије породице на Косову је подељено 10,9 тона хране и 7.562 комада средстава за хигијену.

„Измамљени осмеси, сузе старијих и изолованих и неизмерна захвалност 919 директних корисника ове акције, доказ су да се и са кризним временима светских размера успешно можемо изборити солидарношћу и жељом за помоћ“, истичу званичници овог министарства. Акцијом су били обухваћени повратници у изоловним срединама, најугроженији становници појединих колективних центара, угрожена старачка домаћинства, породице самохраних родитеља, особе са инвалидитетом, корисници социјалне помоћи, незапослени, изоловане невећинске заједнице у општинама које су највише погођене пандемијом, између осталих и Роми, Ашкалије, Горанци и Египћани.

„Помислили смо да смо сами на свету“, „Како сте се сетили нас?“, „Ви сте први са којима уживо разговарамо после пар недеља“, „Ова помоћ, сада живот значи“, само су неки од коментара најугроженијих до којих се стигло.

„Лично смо се уверили да многима још треба помоћи и зато смо интензивирали сарадњу са свим институцијама и међународним партнерима који могу и желе да помогну јер“, по речима министра Далибора Јевтића, „нама је у овим моментима једино важно #ДА ЖИВОТ ПОБЕДИ“.

Акција је спроведена у координацији са локалним органима власти и уз несебичну помоћ 48 волонтера из 18 одабраних општина, уз поштовање прописаних мере заштитне. Општине које су биле одабране овим програмом помоћи су: Исток, Каменица, Клокот, Клина, Пећ, Ораховац, Липљан, Обилић, Вучитрн, Штрпце, Гњилане, Грачаница, Витина, Урошевац, Ранилуг, Партеш, Ново Брдо и Приштина.

 

Д А  Ж И В О Т  П О Б Е Д И !

КРИТЕРИЈУМИ И ПРАВИЛА

Критеријуми за одабир општина: изолованост појединих заједница, живот у колективном центру, општине у којима има повратника, упућени захтеви за помоћ, доступност основних животних намерница у конкретном подручју, старост становништва, социјална нестабилност заједница, општине јужно од реке Ибар у којима је дошло до реинтеграције расељених лица, општине у којима има невећинских заједница, општине које су највише погођене пандемијом и тзв. општине или делови општина који су у карантину.

Критеријуми за одабир корисника: повратници у изоловним срединама, угрожена старачка домаћинства, породице самохраних родитеља, особе са инвалидитетом, корисници социјалне помоћи, незапослени, невећинске заједнице у општини које су изоловане, Роми, Ашкалије и Египћани, друга угрожена лица.

Неопходна координација: Кабинет градоначелника, Скупштина општине, Кризни штаб, општинска Канцеларија за повратак и заједнице, Социјална служба, представници села и сеоски одбори, Омладински савет и сви други релевантни доносиоци одлука на локалном нивоу.

 

Садржај пакета:

Основне животне намирнице Хигијенска кеса
1. Брашно 5 кг.  1. Шампон породични 1 л.
2. Уље 5 л.  2. Детерџент за судове 1 л.
3. Млеко 5 л.  3. Детерџент за веш 3 кг.
4. Пиринач 5 паковања  4. Сапун 3 комада
5. Макароне/Шпагети 5 паковања  5. Паста за зубе 3 комада
6. Со 1 кг.  6. Тоалет папир 12 комада
7. Шећер 5 кг.
8. Паштета 10 конзерви
9. Риба 10 конзерви
  Укупна тежина 31 кг.

Краћи видео запис успешно окончане прве фазе акције „ДА ЖИВОТ ПОБЕДИ

Objavljeno u Vesti

САОПШТЕЊЕ: Међународни дан Рома

Приштина, 08. април 2020. године

 

Данас, 8. априла, обележавамо Међународни дан Рома и сећамо се оних који су можда заборављени или се неправедно налазе на маргинама сваког друштва.

„Својим суграђанима Ромима од срца честитам овај празник!“, истиче у својој честитки Далибор Јевтић.   
„Ромима који живе на Косову је потребно посветити систематску и институционалну пажњу по питању повратка, социјалне сигурности, здравствене заштите, добијања личних докумената, образовања и равноправног укључивања у све друштвене токове. Систем у целини али и све институције појединачно морају у том погледу обезбедити једнаке шансе за све“, истиче у својој честитки министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић.

Министарство за заједнице и повратак је годинама уназад посвећено радило на унапређењу услова живота Рома на Косову али и њиховог укључивања у друштво. Министарство је 2019. године посредовало у добијању личних докумената, у својству суфинансијера ЕУ-Програма за стабилизацију заједница, фаза 4 (ЦСП 4) финансирало реализацију 44 пројеката и отварање 150 нових радних места за Роме, Ашкалије и Египћане на Косову, финансирало набавку грађевиснког материјала и реновирање 13 ромских кућа, за Роме повратнике из Северне Македоније и Црне Горе у девет општина на Косову су покривени трошкови становања и кирије, а у склопу ЕУ-Програма за повратак и реинтеграцију, фаза 5 (РРК5) предвиђа се изградња додатног броја кућа за припаднике ромске заједнице. У времену пандемије корона-вируса, у акцији под слоганом „ДА ПОБЕДИ ЖИВОТ“, Министарство за заједнице и повратак угроженим Ромима  уручује пакете помоћи у храни и хигијени.  

Поводом Међународног дана Рома, Министарство за заједнице и повратак упућује и јавни апел свим Ромима и Ромкињама да гласније и јавно говоре о изазовима у својој заједници, да покрећу иницијативе и промовишу своју културу како би се више укључили у друштвене токове.
Међународни дан Рома представља сећање на Први међународни конгрес Рома који је одржан у Лондону 1971.године. Тада се први пут јавно говорило о ромском језику, култури, образовању, социјалним проблемима, злочинима над овим народом кроз историју и друго. Тада су усвојене застава и званична химна „Ђелем, ђелем“ овог народа веселог духа, коју у изворном значењу објављујемо на званичним језицима на Косову: 

 

 

РОМСКИ


Gelem, gelem, lungone dromensa
Maladilem bakhtale Romensa.
A Romale katar tumen aven,
E tsarensa bahktale dromensa?
A Romale, A Chavale.
Vi man sas ek bari familiya,
Murdadas la e kali legiya.
Aven mansa sa lumniake Roma,
Kai putaile e romane droma.
Ake vriama, usti Rom akana,
Men khutasa misto kai kerasa.
A Romale, A Chavale.

                                 

СРПСКИ


Идем, идем на далеки пут
И упознајем срећне Роме.
О Роми одакле сте,
Са шатором покрај срећних путева?
О Роми, о народе ромски.
Имао сам некада велику породицу,
Али Црне легије су их убиле.
Пођите са мном Роми из целога света
За Роме су путеви отворени.
Сада је време, устаните Роми сви,
Дићи ћемо се високо ако се потрудимо
О Роми, о народе ромски.

Objavljeno u Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502