Министарство за заједнице и повратак - Članci poređani po datumu: уторак, 15 децембар 2020

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ САСТАНКА МИНИСТРА ДАЛИБОРА ЈЕВТИЋА И АМБАСАДОРА ШВАЈЦАРСКЕ НА КОСОВУ ТОМАСА КОЛИЈА


Приштина, 15. децембар 2020. године

Министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић је данас о положају интерно расељених лица, повратника и невећинских заједница разговарао са амбасадором Швајцарске на Косову, Томасом Колијем. Том приликом је истакао да Министарство за заједнице и повратак има велику одговорност у погледу општег положаја ове рањиве групе становника и управо зато је у овим неизвесним времанима важна комуникација и координација са свим институцајама које у том смислу могу да помогну.  

Током сусрета су се саговорници сагласили да је важно да све институције морају уложити већи труд и напор како би коначно била затворена поглавља повратка, колективних центара и збрињавања интерно расељених лица. У том погледу је од пресудног значаја постојање владавине права која може бити мотив младима да не одлазе са Косова.
Министар Јевтић је казао да су чести избори јасан показатељ нестабилности друштва и да је то главни узрок недовољног економског развоја, мањка инвестиција, адекватног планирања и општег напретка. „Швајцарска јесте добар пример суживота различитих заједница, могућности употребе језика и поштовања осталих права невећинских заједница“, истакао је министар Јевтић.

Амбасадор Коли је изразивши заинтересованост за процес повратка током састанка рекао, да процес повратка умногоме зависи од економског развоја, заступљености невећинских заједница у институцијама, равноправне употребе језика и наставка дијалога.

Министар Јевтић је на крају разговора захвалио амбасадору Швајцарске на разноврсној и свесрдној подршци коју Влада Швајцарске пружа грађанима Косова, укључујући и невећинским заједницама.

Objavljeno u Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502