Министарство за заједнице и повратак - Članci poređani po datumu: четвртак, 10 децембар 2020

Саопштење за јавност поводом Meђународног дана људских права

Приштина, 10. децембар 2020. године

”Користим прилику да и овог 10. децембра на Међународни Дан људских права укажем на чињеницу да на бољи и видљивији начин морамо радити на заштити људских права, поготову када је у питању најрањивија група наших грађана, повратници. Број од 58 инцидената који су се дешавали нам указује на то да је ситуација када је у питању заштита једног од основних људских права, права на слободан живот, угрожена. И не само то, морамо решити још многе проблеме а неки међу већим проблемима је и проблем са узурпираном имовином”, казао је министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, поводом обележавања Међународног дана људских права.

Министар је рекао да тежња сваког друштва за бољим економским статусом и стварању бољих услова за живот мора бити праћена поштовањем људских права јер без овог сегмента ма колико друштво напредовало у осталим областима, његов напредак неће бити потпун.

Напоменуо је да 10. децембар не сме бити једини дан када ће сви у глас говорити о поштовању људских права јер на тај начин се не може постићи циљ коме се тежи а то је унапређење ове области.

Међународни Дан људских права обележава се од 1950. године на дан када је две године раније потписана Универзална декларација о људским правима, којом је први пут у историји човечанства признато право свих људи на живот, слободу и сигурност без икаквих разлика. Овим документом је истакнуто да су права универзална и да не зависе од националне, идеолошке, социјалне и културне припадности.

Objavljeno u Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502