utorak, 28 april 2020 14:06

SAOPŠTENjE: Osuda paljenja kuće u Cernici


Priština, 28. april 2020. godine

”Nevećinske zajednice zaslužuju jednake šanse i zaštitu, pogotovo u momentima kada je evidentan rastući trend nasilja nad njihovom imovinom. Svi dosadašnji napori da omogućimo bolju budućnost svima, u momentu bivaju obesmišljeni nakon saznanja da se pripadnicima nevećinskih zajednica na Kosovu pale kuće, skrnave groblja, neometano krade imovina”, izjavio je ministar Dalibor Jevtić povodom najnovijeg paljenja srpske kuće u Cernici kod Gnjilana.

Jevtić upozorava da se zadnjih dana i nedelja dešavaju sinhronizovani napadi nad imovinom Srba i da veoma zabrinjava inferiornost institicija i albanske intelektualne elite na Kosovu.  

”Novake kod Prizrena, Babin Most kod Obilića, Crkolez kod Istoka, Orahovac, a danas i Cernica kod Gnjilana našla se na meti ekstremista. Nasilje nad imovinom Srba i ostalih nevećinskih zajednica na Kosovu mora prestati odmah”, izjavio je Jevtić.

Ministar je podsetio da nisu zaboravljena stradanja nedužnih civila u Cernici, kada je 2000. godine tokom napada na seosku prodavnicu poginulo troje Srba, među kojima i četvorogodišnji Miloš Petrović, kao ni napadi 2003. godine kada je ranjeno četvoro Srba, od kojih je jedan od zadobijenih povreda preminuo.

Ministar Jevtić je istakao da novo paljenje kuće predstavlja opomenu za sve, da je krajnje vreme da se svi okrenemo budućnosti i na sasvim suprotan način od ovog današnjeg gradimo međusobno poverenje i suživot na Kosovu.

 

repan11b l

logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502