%PM, %02 %935 %2015 %21:%dec

JEVTIĆ POSETIO KOSOVSKO POMORAVLjE

Na početku svoje današnje posete Kosovskom Pomoravlju ministri Jevtić i Marić su se sastali sa predsednikom opštine Gnjilane Lutfi Hazirijem i sa njim razgovarali o povratku i realizaciji infrastrukturnih projekata u selima u kojima žive nevećinske zajednice sa posebnim naglaskom na sela Šilovo, Cernicu i Poneš, kao i o postavljanju zamenika predsednika za zajednice u ovoj opštini. Jevtić je rekao da je danas razgovarano o planovima za narednu godinu i o zajedničkim projektima koji se tiču i povratka ali i položaja zajednica u opštini Gnjilane.

Jevtić je istakao da ovo nije prva poseta ovoj opštini i da je on i ranije posećivao nevećinske zajednice kako bi video koji su problemi koji tište nevećinske zajednice. Ministar je dodao da je jedan od interesa i postavljanje zamenika predsednika za zajednice da kao i u drugim opštinama i pripadnici nevećinskih zajednice u Gnjilanu imaju određenu osobu koja će se baviti njihovim problemima.

Poseta ministra Jevtića nastavljena je posetom selu Gornje Kusce gde je zajedno sa zamenicima direktora Kancelarije za KiM posetio porodicu Petrović i razgovarao sa dečakom koji je bio napadnut u incidentu koji se dogodio pre nešto više od mesec dana. Nakon toga, ministar Jevtić i zamenici direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije Željko Jović i Dušan Kozarev posetili su i manastir Draganac, gde su razgovarali sa igumanom Ilarionom i bratstvom manastira, i obišli radove na obnovi manastira koje finansira Kancelarija za KiM Vlade Srbije.

Poseta je, nakon manastira Draganac, nastavljena u selu Stanišor, gde je Jevtić u dvorištu Muzičke škole "Stevan Hristić" u Stanišoru zajedno sa zamenicima direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije položio kamen-temeljac za višenamenski smeštajni objekat za učenike iz udaljenih mesta, čiju izgradnju finansira Kancelarija za KiM.

Jevtić: Bezbedonosna situacija na Kosovu krhka

Jevtić je u izjavi novinarima kazao da je, uzimajući u obzir sve ono što se na političkom planu dešava i poslednje incidente, bezbednosna situacija na Kosovu krhka i da je krajnji trenutak da se deluje preventivno u pravom smislu te reči kako situacija ne bi eskalirala.

Ministar Jevtić je osudio napad na imovinu lekara iz Donje Gušterice, i još jednom podsetio na incident u selu Gojbulja ističući da je on zvanično, dopisom, od Policije Kosova zatražili da 24 sata Srbe u Gojbulji kod Vučitrna obezbeđuje policijska patrola. Ministar Jevtić je naglasio da je na prodavnicu u kojoj se okuljaju Srbi iz Gojbulje pre nekoliko večeri bačena bomba koja nije eksplodirala i da to nije prvi napad na oko 150 Srba koji žive u ovom selu.

Govoreći o problemu islamskog radikalizma, Jevtić je izneo zabrinutost i očekivanje da institucije na Kosovu na vreme spreče širenje jedne takve ideje.

“Zabrinjava da se određeni broj onih koji su se borili u Siriji i Iraku na strani islamske države vratio na Kosovo ili u neposrednom okruženju. Nadležne institucije su nas uverile da su ta lica pod stalnom prismotrom,”- rekao je on.

Jevtić je u tom pravcu dodao da pojava grafita “ISIS” u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici nešto što upozorava i da je potrebno uraditi više kako bi se sprečilo širenje ideje islamske države na ovim prostorima.

Jevtić je dodao da je odgovornost za situaciju na Kosovu na svima onima koji na bilo koji način destabilizuju situaciju na Kosovu uključujući i predstavnike kososvke opozicije.

logo kosovo 
Republika Kosovo
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg Majka Tereza
Kosovo Polje
038 552 045