%PM, %07 %939 %2015 %21:%dec

JEVTIĆ, ĐURIĆ I MARIĆ POSETILI GORAŽDEVAC I PORODICU PETROVIĆ NA ČIJU JE KUĆU NOĆAS PUCANO

Ministar Jevtić, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, ministar Marić i zamenik ministra MUP-a Radojević danas su povodom incidenta koji se dogodio u ranim jutarnjim satima u Goraždevcu posetili ovo mesto.Oni su iz Goraždevca poručili da napad koji se sinoć dogodio, tokom koga je oskrnavljen spomenik žrtvama iz Goraždevca, tokom kog je pucano na porodičnu kuću Petrović i zapaljen automobila, nije imao za cilj samo zastrašivanje Srba već i ubistvo nekog. Zvaničnici su zatražili veću zaštitu Srba u svim sredinama.

 Takođe su poručili da od zahteva da Srbi budu bezbedniji neće odustati sve dok se ne vide rezultati. Zahtevano je i da se angažuje više policajaca iz srpske zajednice.

Jevtić je nakon obilaska porušenog spomenika žrtvama NATO bombardovanja i stradale dece u Goraždevcu rekao novinarima da koliko god neko ovo nazvao zastrašivanjem ono što se dogodilo u Goraždevcu je primer pokušaja ubistva.

"Korišćenje pancirnih metaka nije zastrašivanje, neko je ove ljude pokušao da ubije i pošalje tako poruku da nisu dobrodošli ovde. Mi ćemo biti uz njih i pomoći im da i ovu tešku situaciju prevaziđu", poručio je ministar Jevtić.

"Kosovsko društvo treba da se zapita kuda će nas povesti nasilje", rekao je Jevtić i dodao da je kolegama iz Vlade Kosova uputio pitanje kako bi se osećali da je njihovo sedmogodišnje dete probudila pucnjava u sred noći.

Direktor Đurić je u Goraždevcu rekao da je poslednji napad teroristički kao i nedavni u Gojbulji kod Vučitrna kada je bačena bomba koja nije eksplodirala na lokal u kojem se Srbi okupljaju.

On je ocenio da je politička klima koja je stvorena na Kosovu i Metohiji dovela do ovoga da danas u Goraždevcu imamo napad, pa nestanak električne energije u selu i širem ataru sela, pa onda ulazak organizovane terorističke bande u srpsko selo.

“Napad na Srbe u Goraždevcu nije samo napad na njih, iza ovih ljudi stoje milioni Srba u čitavoj Srbiji i onaj ko dira Srbe u Goraždevcu čini stravičnu nepravdu ne samo prema ubijenima kojima je spomenik oskrnavljen i deci, nego čini čin agresije prema celom srpskom narodu”, rekao je on.

Ministar administracije lokalne samouprave Ljubomir Marić je rakao da je ukazivano na manjkavosti koje postoje kada je u pitanju bezbednost srpskog naroda i da su te manjkavosti očigledno dovele do ovakve situacije.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je u petak posetio Goraždebac i tom prilikom je na spomenik koji je oskrnavljen položio venac. 

logo kosovo 
Republika Kosovo
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg Majka Tereza
Kosovo Polje
038 552 045