%PM, %01 %998 %2015 %22:%dec

”BAČENA BOMBA U GOJBULjI TERORISTIČKI AKT SA CILjEM ZASTRAŠIVANjA SRBA”

U selu Gojbulja u opštini Vučitrn sinoć je nepoznata osoba bacila bombu na seosku prodavnicu, inače mesto okupljana srpskih meštana ovog sela, i samo pukom srećom bomba nije eksplodirala i samim tim, na sreću, nije bilo povređenih. U selu u kome živi tek oko 150 Srba vlada strah. Gojbulju je pre nekoliko dana posetio ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i tom prilikom od meštana čuo da su meštani često meta provokacija i napada i da im je imovina u jednom delu sela uzurpirana. Ministar Jevtić je osudio sinoćni incident i ocenio da se radi o ozbiljnom terorističkom aktu.

”Oni koji su sinoć bacili bombu na Srbe u selu Gojbulja, oni koji su sinoć pokušali ubistvo meštana Gojbulje nisu ništa drugo nego kukavice i kriminalci koji na ovaj način žele da uplaše Srbe i poruče im da nisu dobrodošli. Oni koji su bacili bombu, su to učinili ohrabreni činjenicom da i prethodni zločini i ubistva nisu do kraja istražena.Pa tako i dan danas ne znamo koje i zašto ubio četrnaest žetelaca u selu Staro Gracko, ko je i zašto ubio meštane Cernice i sa njima malog Miloša, koje je i zašto ubio meštane Poneša, ko je zašto ubio decu na Bistrici, ko je i zašto napao autobus Niš-ekspresa u mestu Livadice, ko je i zašto ubio povratnike u selu Rudica kod Kline... i za još puno pitanja, ko je i zašto, za koje nemamo ni dan danas odgovore. Pozivam sve nadležne organe da zaštite ne samo meštane Gojbulje, već sve mirne građane koji, valjda samo zato što su druge vere ili nacije, nekome smetaju. Više puta smo upozoravali da je potrebna veća angažovanost organa bezbednosti posebno u sredinama u kojima žive Srbi, jer usled svega što se poslednjih dana dešava Srbima se stavlja meta na čelo. Odgovonost za atmosferu straha i haosa ovih dana snose oni koji upiru prstom na jedan narod, okrivljujući ga za sve loše što se na Kosovu dešava i to bez ikakvih argumenata. Vrlo je važno smiriti tenzije, vrlo je važno vratiti se izgradnji zajedničke budućnosti i ne dozvoliti onima koji bombama žele da ostvare nekakve svoje ciljeve suštinski ubiju nadu za bolju budućnost svih građana Kosova. Bačena bomba u Gojbulji je bomba bačena na mir. Ovim putem od Policije Kosova tražimo hitnu istragu, privođenje odgovornih pred lice pravde i punu zaštitu građana Gojbulje,” ističe ministar Jevtić.

Inače tokom večeri Jevtić je razgovarao sa nekolicinom meštana Gojbulje koju su mu preneli da su veoma zabrinuti i da su u strahu da se će napadači ponovo vratiti u selo ukoliko se adekvatno ne reaguje. Tom prilikom ministar im je preneo da će zajedno sa ostalim političkim predstavnicima Srba u institucijama Kosova tražiti hitnu reakciju Policije Kosova.

Ovo nije prvi napad koji se desio na ovu prodavnicu u Gojbulji, na objekat je u prethodnom periodu bačen i molotovljev koktel.

logo kosovo 
Republika Kosovo
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg Majka Tereza
Kosovo Polje
038 552 045