%PM, %25 %015 %2015 %23:%nov

JEVTIĆ POSETIO KOSOVO POLjE I STARO GRACKO

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić posetio je danas opštinu Kosovo Polje i razgovarao sa gradonačelnikom ove opštine Burimom Berišom. Nakon razgovora sa gradonačelnikom koji je bio veoma konstruktivan, ministar je obišao crkvu Svete Katarine u selu Bresje u ovoj opštini, gde ga je sačekalo pedesetak meštana i sa njima razgovarao o aktuelnim problemima i ponudio neka od rešenja.

„ Želim da istaknem zadovoljstvo za ono što je bila tema današnjeg razgovora sa gradonačelnikom, ali i sa meštanima ovde, sa parohom. Ministartvo za zajednice i povratak je zajedno sa Kancelarijom Evropske Unije i organizacijom IOM izašlo u susret, i kao što vidite crkva Svete Katarine je dobila novo ruho. Ja bih rekao jedan lepši izgled. Mi smo danas razgovarali i o problemima meštana Kosovo Polje, pre svega nevećinskih naroda koji žive u ovoj opštini i u tom smislu ćemo za sledeću godinu odrediti prioritete koje Ministarstvo za zajednice i povratak može da implementira kako bi građani dobili bolje i kvalitetnije uslove za život“, rekao je Jevtić.On je kazao da je iz razgovora zaključeno da su međuljudski odnosi u opštini Kosovo Polje  na  zavidnom nivou i da je to ono što je veoma dobro a iz porte crkve Svete Katarine pozvao sve raseljene da se vrate u ovaj grad.
Gradonačelnik opštine Kosovo Polje rekao je da mu je bilo zadovoljstvo što se danas susreo sa ministrom Jevtićem i kazao da je saradnja sa Ministarstvom za zajednice i povratak i ministrom Jevtićem veoma dobra i da će se u tom duhu i nastaviti.
Obnova hrama, koji je bio u propadanju je veoma lep dar za selo Bresje i njegove meštane, rekao je otac Nikola nakon razgovora sa ministrom.
 
„ Svakodnevno podsećati na zločin u Starom Gracku“
 
Po obilasku crkve u selu Bresje, ministar za zajednice i povratak posetio je i selo Staro Gracko i pored spomen ploče stradalih žeteoca položio venac sa porukom „ Vreme ne briše sećanja na vas...“
Takođe, svečanim presecanjem vrpce ministar Jevtić otvorio je sportski teren čija je revitalizacija finansirana sredstvima ministarstva za zajednice i povratak.
Sa okupljenim meštanima Jevtić je razgovarao o načinu njihovog opstanka u selu Staro Gracko i njihovoj budućnosti.
„ Sa meštanima sam iskreno razgovarao i odgovarao na pitanja  šta može Ministarstvo za zajednice povratak da učini za njih, a to je pre svega da im pomogne u obnovi kuća i u izgradnji kuća onim porodicama koje nemaju trenutnih uslova za život ovde u Starom Gracku. Svakako moramo da podsetimo na zločin koji se ovde desio ne samo kada je parastos već kada god to možemo. Dakle, svakodnevno moramo da podsećamo  da do dana današnjeg još uvek nisu pronađene ubice 14 žetelaca i da dan danas ne znamo odgovore na pitanja ko je ubio te ljude. Ja uvek koristim priliku, kada to mogu, da na ovu temu govorim,i  ukazujem na to da ćemo budućnost izgraditi samo ako naše probleme iz prošlosti rešimo na jedan iskren način.
Ovim  ljudima je važno bilo reći jednu stvar, a to je da se odupru svakom vidu pritiska koji dovodi do prodaje njihove imovine. Da se odupru jer svaka kuća koja se proda, svako parče zemlje koje se proda je prodaja šanse da nas u budućnosti bude makar onoliko koliko nas danas ima, a mi se nadamo i više“, kazao je ministar.

    ”Život ne može da čeka, moramo rešavati probleme građana”

 Na pitanje novinara oko formiranja Zajednice srpskih opština i nastavka dijaloga u Briselu, to jest šta građani da rade dok se dogovoreno ne implementira, Jevtić je rekao da život ne može da čeka i da je potrebno rešavati probleme građana, jedan po jedan - ”jer svaki nerešen problem vremenom naraste i postane veći. I zato je potrebno da svako radi svoj posao, pregovarači neg pregovaraju i dogovaraju, važno je da se dijalog nastavi, važno je da se implementiraju svi sporazumi. Dok do toga ne dođe mi moramo raditi naš posao, a naš je posao da budemo sa narodom, naš je posao da narodu rešavamo probleme da im obezbedimo bolje uslove za život, za život koji ne čeka. Ako svako radi ono što je njegova obaveza, odgovornost i posao, onda će manje i problema biti. Dakle, da radimo a ne da se bavimo temama za koje nismo niti nadležni niti znamo. Ima onih koji se prave da sve znaju a ništa ne urade jer je danas lakše pričati i pretvarati se da kao znate sve nego da radite ono za šta se zaduženi. U narod, među narod, sa narodom da delimo njihovu muku, rešavamo probleme a ne po kancelarijama,” rekao je Jevtić odgovarajući na pitanja novinara.

 Meštani sela Staro Gracko su se zahvalili ministru na iskrenom razgovoru i istakli da je ministar Jevtić jedan od retkih zvaničnika koji njihovo mesto poseti a da povod nije parastos stradalim žeteocima a i konretno kroz različite projekte pomaže.

logo kosovo 
Republika Kosovo
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg Majka Tereza
Kosovo Polje
038 552 045