%AM, %21 %461 %2016 %10:%mar

Jevtić: Nestabilna politička situacija na Kosovu utiče na povratak raseljenih

U Prištini se održava  prvi, u ovoj godini, dvodnevni sastanak tehničke radne grupe za trajna rešenja raseljenih lica kojim predsedava ministar Jevtić a glavne teme su bezbednost, dijalog i reintegracija.
Sastanku prisustvuju predstavnici OEBS-a, UNHCR-a, Komesarijata za izbeglice i raseljena lica Republike Srbije, predstavnici Kancelarije za KiM Vlade Srbije, više predstavnika kosovskih ministarstava,  Ministarstva rada i socijalnog staranja Rebulike Crne Gore i Makedonije i drugi.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je nakon uvodnog izlaganja, obraćajući se novinarima rekao da nestabilna politička situacija na Kosovu utiče na proces povratka raseljenih lica na Kosovo i da je odgovornost zbog toga na institucijama i kosovskom društvu.   
 
Ministar je ocenio da je politička situacija na Kosovu teška i da otežava proces povratka raseljenih lica, da su protesti opozicije usmereni protiv jednog naroda i da se sve ono što dolazi od strane Srba prihvata kao negativno.
„Svedoci smo da su u nekoliko navrata pristalice opozcije na Kosovu prevrtali kamione sa srpskom robom što je neprihvatljivo. Trgovina treba da povezuje a  takvi postupci  su neprihvatljivi jer odmažu procesu izgradnje poverenja i pomirenja”, rekao je ministar.
 
Jevtić je kazao da današnji sastanak ima za cilj davanje preporuka i određivanje mera u cilju rešavanja svih problema povratnika, bezbednosti i svega onoga što imamo kao negativnu pojavu u povratničkim sredinama.
U tom kontekstu Jevtić je naveo posebno problematičnim širenje ideje islamskog radikalizma na Kosovu što je ocenio kao otvorenu opasnost za čitavo kosovsko društvo.
 
“Očekujem da svi daju pun doprinos i mi smo se okupili kako bi kroz dijalog zajednički doneli određene zaključke, kako bi sve ono što dogovorimo i implementirali, što je najbolji način za rešavanje pitanja povratka,”- rekao je Jevtić.
Ministar je naveo da vrlo često policija reši neki problem ali da onda problem nastaje u sporom pravosuđu.
“Najveća odgovornost u ovom procesu, kada govorimo o bezbednosti povratnika, je na kosovskim institucijama i u većinskom albanskom narodu, jer Albanci moraju prihvatiti da raseljeni imaju pravo na povratak,”- kazao je Jevtić.
Predstavnici OEBS-a koji su zajedno sa UNHCR-om i organizatori kako prethodnih, tako i ovog sastanka radne grupe, izrazili su nadu da će ova godina biti operativna i da će dati konkretna rešenja kada je u pitanju problem povratka raseljenih lica na Kosovo.
 
Drugog dana sastanka tehničke radne grupe za trajna rešenja raseljenih lica govoriće se o ličnim dokumentima. U toku godine planirano je održavanje više sastanaka radnih grupa na tehničkom nivou i dva sastanka na visokom političkom nivou.

logo kosovo 
Republika Kosovo
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg Majka Tereza
Kosovo Polje
038 552 045