%AM, %13 %510 %2016 %11:%jun

JEVTIĆ: RASELjENI VIŠE NEMAJU STRPLjENjA DA ČEKAJU NA POVRATAK

U Beogradu se danas i sutra održava regionalna konferencija za trajna rešenja pitanja raseljenih lica u okviru skopske inicijative.

Prvog dana konferencije održan je sastanak tehničke radne grupe, dok će se drugog dana regionalne konferencije održati sastanak na visokom političkom nivou.
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, prisustvovao je danas sastanku tehničke radne grupe koji je održan na temu planiranja rešenja. Jevtić je u uvodnom izlaganju rekao da je važno reći da je davanje prioriteta raseljenim licima efikasno jedino ako je proces obavljen kroz razgvor sa samim raseljenim licima i njihovim predstavnicima.
„ Mislim da će odgovorno sprovođenje dogovorenih mera i akcionih planova u oblasti imovinskih prava, prava na ličnu dokumentaciju, bezbedan povratak, dati mnoge prednosti da bi poboljšali život raseljenih lica, kako u kratkom vremenskom periodu tako i na dugoročnom nivou. Pomoći makar jednoj porodici koja 17 godina čeka trajno rešenje je od izuzetne važnosti za sve nas“, rekao je ministar Jevtić.
Jevtić je rekao da je podrška Vlade Srbije u vidu projekta „ Sunčana dolina “, koji će i na ovom skupi biti predstavljen od izuzetne važnosti za proces povratka.
„ Upravo je ideja i cilj inicijativa na regionalnom nivou bila, kako bi se resursi vlada Crne Gore, Srbije, Makedonije i Kosova udružili u rešavanju problema raseljenih lica. Ta rešenja pre svega podrazumevaju sa jedne strane odluku samih raseljenih o tome da li žele da se vrate na Kosovo ili žele da ostanu u onim mestima u kojima su trenutno raseljeni“, izjavio je on.
Ministar Jevtić je takođe naglasio da je primarni cilj da se sva lica na Kosovo vrate, i za tako nešto još jednom zatražio podršku svih relevantnih institucija na Kosovu, kako domaćih tako i međunarodnih.
„ Očekujemo veću podršku u implementaciji svih onih mera i preporuka koje smo inače usvojili i u okviru međuministarske Komisije za povratak. Danas očekujem da pre svega rezultat na tehničkom nivou bude usaglašavanje svih potrebnih koraka i određivanje rokova za njihovu implementaciju jer bez rokova mislim da ćemo biti u situaciji da čekamo i narednih još nekih 16 i još 16 godina u rešavanju pitanja raseljenih, a raseljeni više nemaju strpljenja za tako nešto i raseljeni su umorni od konstantnih analiza i izveštaja i konstantih priča oko toga da su oni matematički broj. Oni to nisu i njih moramo tretirati na drugačiji način“, kazao je Jevtić.
Regionalnu inicijativu organizovale su Međunarodne organizacije UNHCR i OEBS u saradnji sa Ministarstvom za zajednice i povratak.

logo kosovo 
Republika Kosovo
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg Majka Tereza
Kosovo Polje
038 552 045