Print this page
%PM, %14 %758 %2016 %17:%jun

ZAVRŠEN TREĆI PO REDU REGIONALNI FORUM NA VISOKOM NIVOU

U Beogradu je održana treća regionalna konferencija na visokom nivou o trajnim rešenjima za raseljena lica sa Kosova. Na konferenciji su učestvovali ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić, šef misije OEBS-a u Srbiji Peter Burhard i regionalni predstavnik misije UNHCR-a za jugoistočnu Evropu Andrej Majn.

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић је на регионалној конференцији рекао да је пројект "Сунчана долина", први успешан пројекат за повратак расељених лица.

Јевтић је рекао да су се протеклих година бројне институције бавиле процесом и решавањем проблема расељених особа, при чему је било више неуспеха, попут празних насеља Бабуша, Бабљака, Клобукара, Зочишта.

„Пројекат "Сунчана долина", даје одговоре на сва важна питања која постављају расељени - где ће и у каквим условима да живе, да ли ће имати могућност запослења, здравствену заштиту, приступ образовању, каква ће им бити безбедност и сигурност за повратак... Важно је да ми и данас и у наредном периоду, кроз процесе које имамо, обезбедимо све законом преузете обавезе како би пројекат "Сунчана долина" био успешан и како би то био пројекат који ће помоћи процесу помирења који нам је преко потребан", рекао је Јевтић.

Директор Канцеларије за КиМ Владе Србије Марко Ђурић изјавио је данас да се у Србији тренутно налази 204.049 интерно расељених особа са Косова, истичући да је повратак Срба и неалбанаца на Косову лимитиран недостатком механизма за повраћај узурпиране имовине.

Ђурић је, на трећем регионалној конференцији на високом нивоу о трајним решењима за расељене лица са Косова, рекао да је и после 17 година од завршетка сукоба и даље актуелан проблем расељених особа.

Према његовим речима протеклих година за збрињавање интерно расљених и побољшање њиховог положаја из буџета Србије издвојена су велика средства и урађене су стратегије за подршку њима, а, како је додао, помоћ је дошла и из Европске уније кроз ИПА фондове.

Ипак, Ђурић је нагласио, упркос свим напорима, проблем остаје, јер интерно расељене особе не могу да остваре своја индивидуална права у месту порекла.

Зато се то питање не може решити без координисаног сета активности свих заинтересованих страна, а како би се успоставио адекватан имплементациони оквир на Косову, рекао је Ђурић.

"Чињеница је да 17 година после сукоба та лица немају права да се слободно врате у свој дом, да им се врати одузета имовина, или да буду обештећени за ону која не може да буде враћена. То нас све обавезује да у доброј вери наставимо да констурктивно и правовремено радимо на уапређењу њиховог положаја", рекао је Ђурић.

Он је додао и да се поставља питање поштовања преузетих обавеза реализације договорених мера из усвојених акционих планова, указујући на поједине чланове техничке радне групе у Приштини.

Ђурић је истакао и да је повратак Срба и неалбанаца лимитиран недостатком механизма за повраћај узурпиране имовине, поручујући да се не сме дозволити да Скопска иницијатива постане само форум за размену мишљења.

Он је позвао све учеснике иницијативе да наставе са реализацијом договорених мера и акционих планова у складу са договореним принципима и роковима, али и међународне чиниоце на Косову  да активно подрже напоре за решавање проблема расељених особа.

Регионални представник УНХЦР-а за југоисточну Европу Андреј Мајн истакао је да је важно препознати Скопску иницијативу као процес за налажење решења за расељене особе.

Према његовим речима потребно је отићи корак даље и убрзати процес, односно детаљно размотрити даљи рад конкретних радних гупа.

Мејн је додао, потребно је направити приоритете како би деловање било делотворније.

Кључно је да међународни чиниоци сами предузму одговорност за процес, израде јасне стратегије и што више помогну у изградњи капацитета и координисању активности, рекао је Мајн.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Петер Буркхард сматра да је фаза спровђења Скопске иницијативе најважнији део процеса, који ће довести до опипљивх решења расељених особа са Косова

"Подржавамо и посвећујемо се вашој даљој сарадњи у том процесу и даље ћемо подржавати институције. Мисија ОЕБС на Косову ће и даље пружати подршку у организовању неопходних радионица како бисмо помогли у овој фази спровођења", рекао је Буркхард.

Према његовим речима следећи форум на високом нивоу крајем године биће могућност да се анализира докле се стигло у процесу спровођења решења за расељене особе.

Image Gallery