sreda, 27 septembar 2017 11:32

Jevtić sa međunarodnim predstavnicima o povratku, prioritetima rada i trenutnoj političkoj situaciji

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić održao je danas sastanke sa predstavnicima međunarodnih misija i organizacija na Kosovu.

Tokom dana Jevtić se prvo sastao sa ambasadorom Italije na Kosovu Pjerom Kristoforo Sardijem i s njim razgovarao o podršci italijanske Ambasade u procesima važnim za opstanak i povratak Srba na Kosovu.

Jevtić je ambasadoru Italije preneo da je jedan od najvažnijih procesa za Srbe na Kosovu proces povratka i da on ne ide planiranim tempom već mnogo sporije. Veće zapošljavanje pripadnika nevećinskih naroda je nešto što odmah treba rešiti, naveo je Jevtić tokom ovog sastanka. Tokom susreta je govoreno i o bezbednosti i ličnim dokumentima.

Nakon sastanka sa ambasadorom Italije Jevtić se sastao i sa šefom UNHCR-a na Kosovu Narasima Raom.
„ UNHCR nam je važan partner kada se radi o povratku. Nastavak saradnje je još jedan pokazatelj da zajedno ulažemo velike napore da proces povratka učinimo boljim i uspešnijim“, rekao je Dalibor Jevtić, potpredsednik i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova.
Tokom ovog susreta je zaključeno da i dalje treba nastaviti sa svim onim projektima koje Ministarstvo za zajedncie i povratak vodi zajedno sa UNHCR-om. Istaknuto je da ih u narednom periodu treba intenzivirati kako bi se u što skorije vreme došlo do boljih rezultata.
Jedni od najvažnijih projekata koje Ministarstvo vodi sa UNHCR-om je projekat povratka raseljenih iz Crne Gore i Makedonije kao i Skopski proces.

Sastanak sa šeficom Međunarode organizacije za migracije MOM/IOM Tajmom Kurt, potpredsednik Vlade i ministar Jevtić je iskoristio da na posredan način razgovara sa gđom Tajmom o projektu RRK4/PRK4 koji je uspešno završen kao i o nastavku ovog projekta RRK5/PRK5 za koji bi Evropska unija, kroz IPA fondove trebalo da izdvoji značajna sredstva.
„ Projekat PRK je projekat koji se pokazao vrlo delotvornim na terenu. Uspešno smo završili poslednnju fazu ovog projekta i iskreno se radujem njegovom nastavku jer nam u mnogome pomaže da povratnicima odgovorimo na zahteve kada je u pitanju izgradnja stambenih objekata “, istakao je Jevtić.

Predstavnica DRC-a Kristen Stec je ministru Jevtiću čestitala na ponovnom imenovanju i unapređenju i istakla da se raduje nastavku saradnje. Jevtić i Stec su tokom sastanka istakli da projekt zatvaranja kolektivnih centara, koji je zvanično započeo početkom izgradnje stambenih objekata za raseljene u opštini Štrpce teče veoma dobro i da sa ovim tempom treba i nastaviti.

„Profilizacija raseljenih lica je od izuzetne važnosti i mora se sprovesti na jedan kvalitetan način“, zaključeno je tokom poslednjeg u nizu sastanaka koje je danas potresednik Vlade i ministasr za zajednice i povratak Dalibor Jevtić imao sa međunarodnim zvaničnicima.

logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502