četvrtak, 28 septembar 2017 12:49

JEVTIĆ U LIPLjANU: SRBI ĆE NA KOSOVU OPSTATI I VRATITI SE, BIĆE NAS VIŠE!

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić posetio je danas OŠ „ Braća Aksić “ u Lipljanu i obišao crkve Vavedenje Presvete Bogorodice i Sveti Flora i Lavra u ovoj opštini.

Zahvalivši se meštanima Lipljana, što su opstali i ostali na Kosovu, Jevtić im je poručio da je jako važno da se Srbi na Kosovu izbore za ostanak svakog Srbina, kao i povratak svih koji žele da se vrate.

„ Moje današnje prisustvo ovde je ne samo da bi vam pokazao da niste zaboravljeni , već i da odavde poručimo i onima koji su daleko , da ih pozovemo da se na Kosovo vrate i u Lipljan ali i svuda tamo odakle su se raselili“, rekao je Jevtić.

Ministar je rekao i da je u proteklom periodu pomagano porodicama u opštini Lipljan na različite načine ali i školama u Lipljanu i Starom Gracku i najavio dalja ulaganja u obrazovanje u Lipljani i ostalim delovima Kosova gde Srbi žive. Napomenuo je da je OŠ „ Braća Aksić “ jedina srpska škola kada je reč o gradovima.

„ Opstankom ove škole na neki način je ostala i nada da će kroz godine i godine, rađanjem nove dece biti sve više srpskih devojčica i dečaka i to je radosna vest. Što se OŠ „ Braća Aksić tiče naredne godine ćemo raditi na tome da se sve što je potrebno popravimo i da unapredimo učenje dece“, istakao je Jevtić i najavio ulaganja i u isturenom odeljenju ove škole u Rabovcu, jer su kako je rekao budućnost ostanka i ostanka deca i mladi na ovim prostorima.

Nakon posete crkava u Lipljanu potpredsednik Jevtić je naglasio da istorija crkava obavezuje na čuvanje srpskih svetinja i da se svetinje štite i rekao da je u proteklom periodu upravo rađeno na obnovi svetinja na Kosovu.

„ Svetinje nisu smetnja kao što ni srpski narod na Kosovu ne treba nikom da bude smetnja . Ne smetamo nikome, poštujemo svakog i želimo da budemo poštovani i uvažavani. Želimo da sa ovog mesta pozovemo sve one Srbe koje nisu bili na Kosovu da Kosovo i posete. Želim da vas uverim na neki način da ćemo i u narednom periodu kao institucija, kao Ministarstvo koje može da učini određene stvari za vas to i činiti. Pomagaćemo vam i dalje i trudićemo se da obnavljamo kuće u svakom delu Kosova gde za tim ima potrebe“, izjavio je Jevtić.

Ministar Jevtić je rekao da neće odustati od povratka Srba u Mušutištu ni u ostalim mestima gde oni žele da dođu i opstanu.

logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502