četvrtak, 05 oktobar 2017 17:49

Jevtić i ambasador OEBS-a razgovarali o bezbednosti, saradnji i budućim procesima važnih za život nevećinskih naroda na Kosovu

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, sastao se danas sa ambasadorom OEBS-a na Kosovu Jan Bratuom.

Dvojica zvaničnika su na sastanku razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji, procesu povratka, bezbednosti povratnika, kao i o svim drugim prioritetima rada u cilju stvaranja boljih uslova za život nevećinskih naroda ali i svih građana na Kosovu.
„Ovo su važne teme i svakao da o njima treba govoriti sa svakim i na svakom mestu. Bolji život Srba i ostalih nevećinskih naroda na Kosovu upravo zavisi od tema na kojima sam razgovoarao sa mojim prijateljem, ambasadorom OEBS-a na Kosovu Jan Bratuom. Složili smo se da je dosta dobrih zakona koji su usvojeni u Skupštini Kosova i koji garantuju bolji život, ali smo se takođe složili da ih treba primenjivati u praksi i raditi na izmenama onih koji i nisu tako dobri kao što je to Zakon o verifikaciji imovine“, kazao je ministar Jevtić.
Jevtić je takođe rekao da u OEBS misiji vidi korektnog partnera kada je proces povratka u pitanju i da je upravo sa OEBS-om Ministarstvo za zajednice i povratak pokrenulo jedan važan proces, a to je Skopski proces.
„ Želimo da regionalnom saradnjom, rešimo neka pitanja kada je o povratku reč. Skopski proces nam omogućava upravo to i dobro je da nastavimo rad na povratku iz Crne Gore i Makedonije upravo preko ovog procesa koji se mišljenja sam, mora intenzivirati“, istakao je ministar.
Ministar je rekao i da je ambasadoru Bratuu, preneo važnost što bržeg formiranja Zajednice srpskih opština u cilju ne samo poboljšanja uslova života Srba na Kosovu nego kao i važan korak u izgradnji poverenja koje nam je preko potrebno. Tokom sastanka ocenjeno je da je bezbednost u povratničkim sredinama nešto bolja ali da i dalje treba raditi na tome da povratnici budu sigurni na svojim imanjima.
„ Od bezbednosti povratnika zavisi i povratak ostalih koji se odluče da se vrate jer je ovo, pored ekonomije, jedan od ključnih faktora poboljšanja povratka. Slučaj Bogdana Mitrovića je nešto što šalje lošu poruku svima onima koji planiraju i žele da se vrate na Kosovo i to je nedopustivo i pozivam i predstavnike međunarodne zajednice na reaguju i spreče ovakav vid pritiska na Srbe koji samo žele da budu u svojim kućama“, istakao je ministar Jevtić.
Ministar Jevtić i ambasador Bratu su na kraju sastanka konstatovali da dobru sasradnju između Ministarstva za zajednice i povratak i OEBS-a na Kosovu treba nastaviti i u budućem periodu.

logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502