utorak, 10 oktobar 2017 11:41

Ministri Jevtić i Purišić: Rešićemo sva otvorena pitanja kako bi raseljene na Kosovo vratili svojim kućama

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, se danas sastao sa ministrom rada i socijalanog staranja u Vladi Crne Gore, Kemalom Purišićem.

Tokom sastanka dva ministra dogovoreno je nastavak saradnje u cilju povratka svih porodica koje žele da se vrate na Kosovo.
„ Želimo da vratimo sve one porodice koje su izrazile želju da se na Kosovo vrate i želimo da nastavimo sa Skopskim procesom koji je jako važan, koji daje konkretna rešenja za određene probleme što se imovine tiče i generalno poput nekih važnih pitanja poput ličnih dokumenata. Ono u čemu smo se ministar Purišić i ja složili jeste da ćemo intenzivirati saradnju i da ćemo je unaprediti a sve u cilju da bi smo porodice koje su raseljene na Kosovo što pre vratili“, izjavio je Jevtić.

Jevtić je istakao i da je dogovoren povratak 10 porodica koje su izrazile želju da se vrate i 15 koje su u procesu koji treba da im omogući povratak.
„Mislim da će to biti još jedna vrlo jasna poruka da će te porodice imati punu podršku ne samo u procesu povratka već ćemo zajedno sa njima raditi da taj povratak bude i održiv.“
Ministar rada i socijalanog staranja Crne Gore, je ministru Jevtiću preneo da Vlada Crne Gore planira da intenzivira aktivnosti kako bi u narednom periodu rešila sva otovorena pitanja koja raseljena lica sa Kosova imaju.
„ Pitanja se tiču integracije raseljenih lica u crnogorsko društvo ili dobrovoljnog povratka na Kosovo. Uverio sam se u dobre namere i rešenost Vlade Kosova i ministra Jevtića lično da će se taj proces kroz novi zamah Skopske inicijative učiniti bržim. Vlada Crne Gore radi sve što je potrebno da se raseljeni sa Kosova zbrinu i dobiju statu koji je zagarantovan Zakonom o strancima, status koji je u velikoj meri identičan statusu domicijelnog stanovništva“, izjavio je ministar Purišić.
Dvojica zvaničnika dogovorila su se da se naredni sastanak na visokom nivou u okviru regionalne inicijative održi u Podogorici u što skorijem roku, sa kog će se poslati jasna poruka da se ne odustaje od krajnjeg cilja a to je rešavanje pitanja raseljenih lica sa Kosova.

Jevtić sa šeficom Misije UNHCR-a u Crnoj Gori o programima za povratak raseljenih na Kosovo

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić se nakon sastanka sa ministrom rada i socijalnog staranja Kemalom Purišićem sastao i sa šeficom Misije UNHCR-a u Crnoj Gori, Robertom Monteveći (Roberta Montevecchi).
Tokom ovog sastanka razgovarano je o nastavku saradnje i planovima za 2018. godinu. Istaknuto je da je bitno da svima onima koji žele povratak na Kosovo, da im se to i omogući a onima koji žele da se integrišu, to učine kroz dostupne programe Ministarstva rada i socijalnog staranja i međunarodnih partnera.
„ Rešavaćemo praktično pitanja. Pitanje ličnih dokumenata ćemo rešiti, tako što ćemo u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kosova nastaviti sa slanjem mobilnih timova, kako bi što veći broj raseljenih dobio lična dokumenta i na načine slične ovom ćemo rešavati sve probleme“, rekao je Jevtić.

logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502