ponedeljak, 16 oktobar 2017 13:45

Jevtić zatražo podršku Turske za ekonomske projekte

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, sastao se danas sa ambasadorkom Turske na Kosovu Kivilcim Kilič.

Na sastanku su Jevtić i Kilič razgovarali o mogućnostima finansijske podrške Vlade Turske u ekonomskim projektima koji bi značajno pomogli srpskom i ostalim nevećinskim narodima na Kosovu u otvaranju novih radnih mesta.
Tokom sastanka je istaknuto da bi bilo veoma značajno da se proizvodi sa Kosova, sa posebnim naglaskom na poljoprivredne proizvode proizvedene u povratničkim sredinama, mogli plasirati u Tursku.
Ministar Jevtić je ambasadorki Kilič preneo da bi finasijska pomoć Turkse u obnovi još nekih pravoslavnih svetinja, na način kao što je to učinjeno sa pravoslavnom crkvom u južnom delu Mitrovice bila značajna, jer Srpska pravoslavna crkva na Kosovu je posebno značajna za ostanak i opstanak Srba.
Ministar Jevtić je govorio i o ideji organizovanja poslovnog foruma na Brezovici, koji bi za cilj imao dovođenje turskih kompanija i na taj način pomoglo otvaranje novih radnih mesta sa ciljem prvenstveno razvoja ekonomije ali i podršci izgradnji suživota jer ekonomija je najbolji način rešavanja međunacionalnih problema.
Jevtić je kao veoma važnu za čitav region istakao posetu predsednika Turske Erdogana i činjenicu da dobri odnosi Turske sa svim narodima na Balkanu važni i za stabilnost ali i razvoj ekonomije.

Ambasadorka Kilič je ministru Jevtiću rekla da je Turska u duhu pozitivnih odnosa koje ima sa narodima na Balkanu spremna da pomogne sve nevećinske narode. Ona je podržala ideje i inicijative ministra, ocenivši ih kao veoma dobrim. Istakla je da izražava spremnost za podršku projektima poput otvaranje zadruga u povratničkim mestima kako bi se i na taj način pomoglo povratnicima da opstanu.
Ambasadorka Turske je Jevtiću u ime Turske Vlade uputila poziv da od 1-3. novembra poseti Istanbul i tom prilikom bude počasni gost na godišnjoj Konferenciji bezbednosti u ovom gradu, gde bi se ujedno organizovali i sastanci ministra Jevtića sa predstavnicima kompanija koje bi mogle biti zainteresovane da podrže ideje i projekte bitne za nevećinske narode i povratnike na Kosovu.

logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502