petak, 27 oktobar 2017 15:52

Predstavnici kosovskih Srba sa delegacijom NATO-a o bezbednosti na Kosovu

Delegacija predstavnika kosovskih Srba koju je predvodio potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić a u čijem su sastavu bili ministar administracije lokalne samouprave Ivan Todosijević, zamenik ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević i poslanici u Skupštini Kosova Jasmina Živković i Saša Milosavljević, sastala se danas u glavnom štabu KFOR-a u Prištini sa delegacijom NATO-a na čijem je čelu bila zamenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotmeler ( Rose Gottemoeller ).

Bezbednost Srba i ostalih nevećinskih naroda, neophodnost pune prisutnosti KFOR-a na Kosovu i opšta bezbednost i sigurnost od islamskog radikalizma bile su osnovne teme današnjeg susreta dveju delegacija.

Pomenuta je neophodnost pune prisutnosti KFOR-a na Kosovu, gde je potpredsednik Vlade i ministar Jevtić podvukao, da je ovo potreba jer je KFOR, kako je naveo „ Garant mira, stabilnosti kao i aktivnog delovanja i podrška u procesu izgradnje stabilnog, demokratskog, multietničkog sistema“.

Predstavnici Srba su nedvosmisleno još jednom izneli svoj stav o formiranju vojske Kosova i istakli da Srpska lista ne zatvara vrata za razgovor na bilo koju temu ako se uvaže stavovi i potrebe Srba na Kosovu. Važno je, kako je rečeno, da se ne donose jednostrane odluke oko bilo koje teme. Posebno je naglašeno važnost nastavka dijaloga između Beograda i Prištine jer dijalog nema alternativu.

Gospođa Rouz Gotmeler je istakla da se zalaže i da će se i dalje zalagati da KFOR obezbedi sigurno okruženje za sve narode na Kosovu.

Na današnjem sastanku je takođe bilo reči i o tome da je Vlada Kosova u saradnji sa KFOR-om, spremna da na pravi i adekvatan način odgovori na sve bezbednosne izazove kako bi obezbedila mir i stabilnost jer su mir i stabilnost osnovni činioci daljeg napretka kosovskog društva.

 

logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502