utorak, 31 oktobar 2017 10:19

Jevtić se sastao sa odlazećim i novim izvestiocem EP Lunaček i Šoltesom

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, sastao se danas sa odlazećim i novim izvestiocem Evropskog parlamenta za Kosovo Urlike Lunaček i Igorjom Šoltesom.

Jevtić, Lunaček i Šoltes su na sastanku koji je održan u Prištini istakli važnost dijaloga Beograda i Prištine, jer je dijalog dveju strana ključna stvar za rešavanje mnogih otvorenih pitanja, podvučeno je tokom sastanka.
Ministar Jevtić je kazao da je suživot Srba i Albanaca nešto što nema alternativu i da ova dva naroda moraju da žive jedni sa drugima zarad bolje budućnosti i stabilnosti čitavog regiona.

„ Formiranje Zajednice srpskih opština je važno ne kao političko već kao životno pitanje. Uspostavljanje ZSO-a će pomoći unapređenju života građana. Nedopustivo je da i nakon 1661. dana od potpisivanja sporazuma u Briselu o ZSO još uvek nije učinjeno ništa u implentaciji istog. Potrebno je da i Brisel kao garant i posrednik pokrene ovu temu na jedan konkretan način, a mi ćemo svakako kao deo Vlade Kosova ispred srpske zajednice insistirati da  se ovo pitanje pokrene i ZSO formira tokom 2018. godine“, kazao je Jevtić.

Konstatovano je da je sadašnja Vlada Kosova konstruktivnija od predhodne i da je značajno da ostane na tom putu, navodeći da se sa većom političkom hrabrošću moraju donositi važne odluke.

Kao jedan od problema koji je naveden jeste i to,  da u institucijama Policije Kosova vrlo retko dolazi do unapređivanja pripadnika Srba i ostalih nevećinskih naroda u više činove, kao i to da u nekim srpskim sredinama sa posebnim naglaskom na povratnička mesta nema dovoljan broj Srba u redovima policije.

Inače, tokom susreta Urlike Lunaček se ministru Jevtiću zahvalila na dobroj saradnji koju je sa njim imala dok je bila izvestilac Parlamenta Evrope.

Njen naslednik na mestu izvestioca EP gospodin Šoltes izrazio je spremnost da se saradanja njega i zamenika premijera Jevtića podigne na viši nivo i da u tom kontekstu se u što skorijem vremenu Jevtić i on susretnu u Briselu gde bi se na jedan praktičan način izneli svi nedostaci u implementaciji važećih zakona i dogovora koji se odnose na položaj nevećinskih naroda na Kosovu.

logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502