utorak, 07 novembar 2017 11:34

Jevtić i ambasador Austrije Fandler razgovarali o ekonomiji, dijalogu u Briselu i budućoj saradnji

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, sastao se danas sa ambasadorom Austrije na Kosovu Gernotom Fandlerom ( Gernot Pfandler ).
Ekonomsko osnaživanje sredina u kojima žive Srbi i ostali nevećinski narodi i implemetacija dogovora između Beograda i Prištine, formiranje Zajednice srpskih opština, bile su najvažnije teme današnjeg susreta ministra Jevtića i ambasadora Fandlera.

„Razvoj ekonomije putem projekata u većinski srpskim sredinama je nešto što je neophodno kako bi smanjili stopu nezaposlenosti i obezbedili jednu veoma bitnu stvar kada je u pitanju opstanak, a to je ekonomski stabilnije područje. Zahvalni smo Austrijskoj agenciji za razvoj zbog podrške koju nevićinski narodi dobijaju na polju ekonomskog osnaživanja. Dobri primeri projekata za ekonomski razvoj opština su implementirani projekti za teritorijalni razvoj ove Agencije u opštinama Štrpce, Dragaš i Vitina i ovakvi projekti moraju biti model na koji način treba raditi i u ostalim opštinama“, rekao je ministar Jevtić.
Zaključeno je da baz implementacije postignutih dogovora u Briselu između Beograda i Prištine ne može doći do prekopotrebne izgradnje međusobnog poverenja,a poverenje je ključ koji otvara vrata mira i stabilizacije, koji su preduslov boljeg života  na Kosovu.

Jevtić je tokom sastanka istakao da je glavni cilj ministarstva na čijem je čelu konačan povratak svih onih koj žele da se vrate jer je povratak proces koji traje isuviše dugo, istakavši značaj projekta koji se realizuje zajedno sa Evropskom unijom, projekat zatvaranja kolektivnih centara.
Ambasdor Fandler je Jevtiću preneo da Vlada Austrije podržava dijalog Beograda i Prištine, kao i to da će pružiti punu podršku u rešavanju spornih pitanja koja stoje na putu pomirenja ova dva naroda.
Fandler je takođe čestitao Jevtiću na ponovnom imenovanju na mestu ministra za zajednice i povratak, kao i na novoj funkciji koju obavlja, funkciji potrpedsednika Vlade i uverio ga da će imati svaki vid podrške Ambasade Austrije na Kosovu.

logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502