sreda, 08 novembar 2017 16:05

Jevtić na sastanku sa britanskim ministrom Dankanom naglasio da je implementacija ključ izgradnje poverenja na Kosovu

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se danas u Prištini sa ministrom Velike Britanije za Ameriku i Evropu Alanom Dankanom u čijoj je delegaciji bio i ambasador ove zemlje na Kosovu O’ Konel.
Bezbednosni problemi u povratničkim sredinama i generalno, povratak, primena dogovora postignutih u Briselu, zastoj u formiranju Zajednice srpskih opština, jezička prava srpskog naroda na Kosovu bile su teme o kojima su dvojica zvaničnika razgovarala tokom današnjeg susreta.

Srpski jezik, kao službeni jezik, mora biti ravnopravan sa albanskim jezikom i to je jedna od budućih stvari na kojoj će se raditi jer je situacija takva da se Zakon u upotrebi jezika na Kosovu ne poštuje. Važno je raditi na ovom problemu ne samo iz praktičnih nego iz zbog tradicionalnih razloga, zaključeno je na sastanku.


U tom kontekstu je britanski ministar Dankan kazao da je veoma važno poštovati prava nevećinskih naroda na Kosovu, jer je to ključ napretka svakog društva.
Problem povratka generalno mora biti problem kojim će se baviti sve institucije na Kosovu, istako je ministar Jevtić i kazao da je povratak u velikoj meri u zastoju zbog ekonomskih i bezbednosnih problema. „ Tamo gde nemamo sigurnosne probleme imamo ekonomske probleme i obrnuto. Ovo nam stvara velike probleme u procesu povratka. Tražimo podršku svih domaćih i međunarodnih organizacija i institucija u rešavanju ovih problema“, kazao je Jevtić.


Jevtić je Dankana obavestio i o tome da kada je u pitanju ova Vlada Kosova, pozitivno je to, što  ova Vlada ima bolji stav kada je u pitanju rešavanje problema nevećinskih naroda.
Na sastanku je zaključeno da se Briselski dogovori moraju poštovati, što podrazumeva njihovo puno sprovođenje. „Formiranje zajednice srpskih opština je ključan sporazum iz Brisela koji se mora sprovesti što pre, prošlo je gotovo 1700 dana od potisivanja ovog sporazuma i niti jedan dan konkretnog rada na implementaciji istog“, rekao je ministar Jevtić.


Tokom sastanka je od strane delegacije Velike Britanije pružena puna podrška realizaciji procesa koji će poboljšati kvalitet života svih građana na Kosovu.

logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502