sreda, 08 novembar 2017 16:09

Jevtić i Zanijer o zaštiti prava nevećinskih naroda

Tokom dana potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić susreo se i sa visokom komesarom OEBS misije za pitanja manjina Lambertom Zanijerijem.

Jevtić je sa Zanijerijem razgovarao o zaštiti prava nevećinskih naroda na Kosovu, kao i o zalaganju institucija u zaštiti ovih prava. I tokom ovog sastanka istaknuta je važnost ravnopravne upotrebe srpskog i albanskog jezika, posebno u pravosudnom sistemu jer se često dešava da se zbog pogrešnog prevođenja na srpski jezik i Zakoni koji su prevedeni pogrešno tumače, što ponekad nanosi veliku štetu.


Pomenuto je da kancelarije za zajednice i povratak, koje sada pripadaju loklanim samoupravama moraju biti proaktivnije i odgovornije prema procesu povratka jer dobrom saradnjom ovih kancelarija i ministarstva  može se doprineti rešavanju nekih osnovnih pitanja kada je reč o povratku.


Jevtić je naglasio problem nemogućnosti povratka raseljenih u neke gradove na Kosovu, navodivši primer poslednjih hapšenja Bogdana Mitrovića i Milanke Terzić, jer kako je rekao „ neki ljudi ne mogu posetiti mesta u kojima su žieli ni na sat vremena a kamoli da se u tim mestima govori o povratku“.


Na sastanku je takoće bilo reči o potrebi primene dogovora iz Brisela i veće posvećenosti svih u rešavanju bezbednosnih i ekonomskih problema.

logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502