četvrtak, 09 novembar 2017 12:43

Jevtić: Krenuli smo u konkretno rešavanje problema upotrebe srpskog jezika na Kosovu

U Prištini je danas održan „ Forum o poštovanju jezičkih prava na Kosovu“. Forumu koji je organizovala Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarija poverenika za jezike pri Kancelariji premijera, prisustvovali su potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj, šef  Misije OEBS-a  na Kosovu Jan Bratu, visoki komesar OEBS-a za pitanja manjina Laberto Zanijer, ambasador Austrije na Kosovu Gernot Fandler kao i poverenik za jezike Slaviša Mladenović.

Jevtić je tom prilikom rekao da je implementacija Zakona ključ ka rešavanju problema ravnopravne upotrebe jezika na Kosovu.Naglasio je da po prvi put postoji puna posvećenost  Vlade Kosova da se pitanje ravnopravne upotrebe jezika reši na jedan kvalitetan način.
„ Sa predsednikom Vlade i poverenikom za jezike smo napravili jedan konkretan dogovor oko koraka koji treba da se implementiraju kako bi bili u prilici da jednu ovakvu situaciju promenimo u pozitivnom smislu. Ono što svakako trenutno fali, jeste da implementacija Zakona bude na jedan institucionalan način rešena. Uz pomoć Kancelarija predsednika Vlade, Kancelarije poverenika za jezike mislim da ćemo biti u prilici da situaciju koja je danas promenimo nabolje“, istakao je Jevtić.


Kao dobar primer ravnopravne upotrebe jezika naveo je Ministarstvo za zajednice i povratak jer kako je rekao u Ministarstvu na čijem je čelu svaki se dokument dobija na oba službena jezika, srpski i albanski.
Jevtić je danas poručio da svaka institucija i svaki pojedinac u instituciji od lokalnog do centralnog nivoa mora da preuzme obavezu poštovanja Zakona jer se problem treba rešiti drugačijim radom kada je o prevodu dokumenata o Zakonu reč, kako bi svaki građanin imao pravo da dobije dokumenta i informacije na svom jeziku.


„Svakodnevno se obični ljudi susreću sa problemima onoga što jeste poštovanje njihovih osnovnih ljudskih prava a to je pre svega mogućnost da dobiju usluge na jedan kvalitetniji način ali i da na jedan drugačiji način budu u prilici da uživaju sva ona prava koja oni kao građani imaju, jer često nisu u prilici da na svom maternjem jeziku dobiju odgovore na pitanja koja kao građani postave i to jeste problem“, kazao je Jevtić.


Jevtić je i tokom prethodnih dana vodio intenzivne razgovore kada je u pitanju problem ravnopravnog poštovanja službenih jezika na Kosovu. On je tokom jučerašnjeg sastanka izneo ovaj problem i britanskom ministru za Ameriku u Evropu Alanu Dankanu, kao i visokom komesaru OEBS-a za pitanja manjina Labertu Zanijeriju.

logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502