%AM, %08 %373 %2018 %07:%feb

Jevtić u Pentagonu: Ova godina će na Kosovu biti puna izazova, ali i šansi za dugotrajan mir i stabilnost

Potpredsednik i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić sastao se danas u Pentagonu sa zamenicom asistenta sekretara odbrane SAD Laurom Kuper (Laura Cooper) sa kojom je razgovarao o trenutnoj situaciji na Kosovu i budućim izazovima, sa posebnim akcentom na početak rada Specijalnog suda za ratne zločine.

„U ovoj godini očekuju nas puno izazova i način na koje ćemo na te izazove odgovoriti odrediće i budući razvoj situacije na Kosovu. Izazovi jesu i šansa da sa lošim praksama iz prošlosti kao društvo jednom završimo. Nama je interes mir i stabilnost i Srbi na Kosovu posebno očekuju da vladavina prava i zakona bude primenjena u potpunosti. Uzurpirana imovina i napadi na povratnike su još uvek bolna i sa tim se mora prestati. Uloga SAD-a jeste važna i značajna i u tom smislu podrška miru i stabilnosti u čitavom regionu su više nego potreba svih nas koji tamo živimo. Nakon ubistva gospodina Olivera Ivanovića situacija je mogla da bude pogoršana i od izuzetne važnosti je bila odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Kosovo, ta poseta je doprinela smirivanju tenzija i unela u tom trenutku potreban mir. Zbog porodice Ivanović, zbog istine i pravde važno je da dobijemo odgovor ko je i zašto ubio Olivera i to je nešto što želimo da saznamo što je pre moguće,“ rekao je Jevtić između ostalog na sastanku sa visokom zvaničnicom Pentagona.
Jevtić je još jednom ponovio stav Srpske liste oko formiranja Vojske Kosova a to je da Srpska lista neće glasati za tako nešto u Skupštini Kosova.
Gospođa Kuper zahvalila se potpredsedniku Vlade na vremenu i informacijama i ocenila da izuzetno ceni hrabrost i viziju Jevtića kao i da poštuje stavove koji su jasni i odgovorni. U isto vreme izrazila je spremnost za nastavkom podrške miru i stabilnosti i da je misija vojnika u okviru KFOR-a na Kosovu upravo obezbeđivanje bezbednog i sigurnog okruženja za sve.
Dalibor Jevtić nalazi se u višednevnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama povodom poziva da prisustvuje Nacionalnom molitvenom doručku na kojoj će govoriti predsednik SAD Donald Tramp, a u okviru posete Jevtić se imao i imaće niz sastanaka u Kongresu, Senatu, Stejt departmentu, Departmentu pravde, USAID-u, Institutu za spoljnu politiku kao i Nacionalnom demokratskom institutu (NDI), ukupno 21 sastanak sa zvaničnicima Amerike.

logo kosovo 
Republika Kosovo
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg Majka Tereza
Kosovo Polje
038 552 045