%PM, %09 %543 %2018 %12:%feb

Jevtić sa Metju Palmerom o trenutnoj situaciji na Kosovu

"Puno je izazova koji nas čekaju  u ovoj godini. Imamo šansu da neke probleme rešimo u dugoročnom smislu kako bi čitav region Zapadnog Balkana krenuo napred i postao deo EU.

Podrška Sjedinjenih Američkih Država ostvarivanju dugotrajnog mira i stabilnosti na Kosovu je od izuzetne važnosti. Ubistvo Olivera Ivanovića je zločin koji zahteva odgovor na pitanje ko je to i zašto učinio. Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i razgovor sa Srbima na Kosovu je doprinela smirivanju tenzija, što je u tome trenutku i nakon tog događaja bilo od izuzetne važnosti" rekao je Jevtić na početku sastanka sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Metju Palmerom. Teme ovog sastanka u Stejt Departmentu bile su aktuelna  dešavanja na Kosovu sa posebnim akcentom na položaj Srba i drugih nevećinskih naroda. Jevtić je svog sagovornika upoznao sa problemima ali mogućim rešenjima za određena pitanja. I na ovom sastanku Jevtić je posebno naglasio pitanje uzurpirane imovine i napade na povratnike kao prepreke koje stoje na putu masovnijeg povratka raseljenih.

"Nastavak dijaloga Beograda i Prištine je od velike važnosti. Početak formiranja Zajednice srpskih opština je važan korak u ono što treba da bude uvod u nastavak dijaloga. ZSO je međunarodna obaveza Prištine i mi očekujemo da se konačno postignuti sporazum sprovede. Za nas ovo pitanje nije političko već životno jer ćemo kroz ZSO biti u mogućnosti da kvalitetnije rešavamo mnoga životna pitanja, pre svega opstanka ali i povratka Srba na Kosovo," istakao je Jevtić u razgovoru sa Palmerom.

Met Palmer je izrazio puno razumevanje i podršku za sve procese koje doprinose stabilnosti. Istakao je da posebno razume položaj i život Srba na Kosovu uz ocenu da očekuje više angažovanja svih u rešavanju pomenutih problema, ujedno izrazivši spremnost da SAD nastave sa podrškom stabilnosti i saradnje u regionu Zapadnog Balkana, posebno kada je o odnosima Srba i Albanaca reč.

Nakon sastanka sa gospodinom Palmerom potpredsednik Vlade i ministar Jevtić sastao se sa direktorom evropskih poslova  u Birou za demokratiju, ljudska prava i zapošljavanje Stejt Departmenta, gospodinom Andreju Plovmanom kao i zamenicom pomoćnika sekretara u Birou za stanovništvo, izbeglice i migracije Stejt Departmenta, gospođom Nensi DŽekson. Glavne teme na ovim sastancima bile su položaj Srba, proces povratka i saradnja u rešavanju problema u ovim oblastima, gde je Jevtić govorio o problemu uzurpirane imovine i poslednjim incidentima u povratničkim sredinama. Na sastanku sa gospođom DŽekson Jevtić je istakao da je važno nastaviti sa projektima BPRM-a jer je podrška i pomoć u procesu povratka i opstanka od strane SAD-a veoma važna i u tom smislu izrazio spremnost da ministarstvo za zajednice i povratak finansijski učestvuje u zajedničkim projektima kako bi se problem povratka raseljenih rešavao kvalitetnije u budućnosti.

Sagovornici su izrazili zahvalnost i pohvalili viziju i konkretne stavove ministra Jevtića i ujedno istakli da će on i ministarstvo kojem rukovodi imati punu podršku za planirane aktivnosti i projekte u cilju rešavanja problema.

Jevtić je današnjim sastancima završio svoju višednevnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama koju je ocenio kao veoma korisnu i značajnu uz očekivanje da će se rezultati posete videti u narednom periodu.

"Od velike važnosti je što sam tokom svoje posete bio prilici da formalno razgovaram sa više zvaničnika i ljudima koji su važni u procesu donošenja odluka koje se odnose na naš region, na region Zapadnog Balkana. Svoje sagovornike sam direktno upoznao sa problemima i zatražio podršku za njihovo rešavanje i mogu reći da sam naišao na razumevanje i podršku. Ukupno 21 zvaničnih sastanaka, i više neformalnih tokom Naciolnog molitvenog doručka, daju mi za pravo da zaključim da je poseta Vašingtonu bila važna i korisna," rekao je Jevtić.

logo kosovo 
Republika Kosovo
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg Majka Tereza
Kosovo Polje
038 552 045