%PM, %09 %549 %2018 %12:%feb

Jevtić sa predstavnicima Helsinške Komisije Amerike

Problem uzurpirane imovine, osnovna ljudska prava, proces povratka kao i položaj nevećinskih naroda na Kosovu bile su teme sastanka potpredsednika Vlade Kosova i ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića na sastanku sa predstavnicima Helsinške Komisije u Vašingtonu, dr Mišom Tompsom i Robertom Hendom. Na sastanku jedna od tema bila je ubistvo Olivera Ivanovića uz zajednički zaključak da je potrebno što pre počinioce tog  zločina privesti pravdi.

Kada je reč o problemu uzurpirane imovine, Jevtić je svoje sagovornike upoznao sa detaljima ovog pitanja i naglasio da je za rešavanje ovog problema potrebna veća angažovanost institucija na Kosovu i ujedno zatražio podršku Helsinške Komisije kako bi se ovo  pitanje rešavalo brže i kvalitetnije. Jevtić je  posebno naglasio da očekuje da se ovoj temi razgovara i govori na sledećem godišnjem sastanku Skupštine OEBS-a u Beču.

"Ono što je problem na Kosovu jeste implementacija, to jest nedostatak implementacije zakona i regulativa koje se odnose na prava nevećinskih naroda na Kosovu. Ne postoji mehanizam odgovornosti koji bi obavezao institucije na sprovode sve usvojene odluke i postojoće zakone koje se odnose na prava zajednica. Naš će posao biti da upravo radimo na ovom pitanju a od predstavnika međunarodne zajednice očekujem punu podršku za te procese. Na nama je kako ćemo se izboriti sa ovim problemima, ali deo odgovornosti jeste i na predstavnicima međunarodne zajednice i zato tražim i očekujem veće angažovanje svih. Povratak je daleko od željenog, ali on zavisi i od opstanka a opstanak zavisi od uslova života.  Uslovi će se stvoriti samo većim radom i iskrenom posvećenošću svih nas zajedno," rekao je Jevtić.

Predstavnici Helsinške Komisije Amerike su izrazili spremnost da unapređenjem saradnje i komunikacije sa ministrom Jevtićem i u smislu češće razmene informacija pomognu rešavanju ovih važnih  pitanja.

logo kosovo 
Republika Kosovo
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg Majka Tereza
Kosovo Polje
038 552 045