četvrtak, 08 novembar 2018 09:29

Jevtić u Istanbulu: Obeveza nam je da se zalažemo za mir i stabilnost na Balkanu

Potpredsednik Vlade i ministar za zajedice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, govorio je danas kao specijalni gost na otvaranju Istanbulske konferencije o bezbednosti (ISTANBUL SECURITY CONFERENCE).

Na konferenciji je ministar rekao da je ovo dobra prilika da se govori o bezbednosti i izazovima svih naroda koji na Kosovu žive ali ne samo na Kosovu nego generalno na Zapadnom Balkanu.
„ Živim u području gde je bezbednosna situacija krhka i znam koliko je važno da se održi mir i stabilnost na čitavom Zapadnom Balkanu jer upravo od toga zavisi kako ćemo i mi na Kosovu živeti. Područje Zapadnog Balkana je u razvoju i to je ono što je dobro i na čemu trebamo i dalje raditi. U koliko želimo da problem odnosa Srba i Albanaca na čitavom prostoru rešimo dugoročno, važno je da se u ovom trenutku suočimo i kažemo, kakve odnose želimo da imamo kao dva najveća naroda“, kazao je Jevtić tokom obraćanja.
Poseban akcenat je stavio na činjenici da sve polazi od nas samih i da je od politike i bilo kakvih interesa te vrste važniji život.

„ Život je ono što mora da pobedi na svim prostorima. Ne smemo dozvoliti da bilo koji narod zbog politike trpi posledice. Uvek i na svakom mestu govorim da je život ispred politike i iskreno mislim da ako se vodimo ovime biće manje sukoba i konfilkata. Dakle, moramo da se više zalažemo za život“, podvukao je Jevtić
Iskoristio je priliku da ukaže na važnost dijaloga jer kako je rekao to je najbolji način da se dugotrajno reši pitanje odnosa Srba i Albanaca.

Konferencija ovog tipa prilika je da se razmene mišljenja i iskustva o izazovima u oblasti odnosa među ljudima i bezbednosti kao produktu tih odnosa o kojoj se danas mnogo govori.

„Ovo je takođe prilika da čujemo i od drugih predstavnika različitih zemalja iz čitavog sveta koji su ovde danas došli sve ono sa čime se, kada je o bezbednosti reč, te zemlje suočavaju“, istakao je ministar.

Potpredsednik Vlade i ministar Jevtić, tokom jučerašnjeg dana se na marginama konferencije susreo sa više predstavnika različitih zemalja koji dolaze iz oblasti bezbednosti i ekonomije.

Istanbulska konferencija o bezbednosti se održava četvrtu godinu za redom i ove godine će trajati do 9. novembra.

logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502