%PM, %05 %556 %2019 %12:%feb

Jevtić i Palmer: Dijalog jedini put ka rešavanju problema

Sva otvorena pitanja treba rešavati dijalogom, istaknuto je danas u Vašingtonu tokom održanog sastanka potpredsednika Vlade i ministra za zajednice i povratak u ostavci Dalibora Jevtića i zamenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmera.

Metju Palmer je tokom sastanka jasno poručioda se odluka o taksama mora suspendovati kako bi se otvorio put ka dijalogu, i da je to zvanična pozicija SAD-a.
Istaknuto je da takse nepovoljno utiču na odnose između dva naroda i da ukoliko Srbi i Albance žele trajno pomirenje, ka tom cilju moraju ići zajednički.

”Podrška Sjedinjenih Američkih Država ostvarivanju dugotrajnog mira i stabilnosti na Kosovu je od izuzetne važnosti. Puno je izazova koji su pred nama ali izazove moramo rešavati jedino kroz dijalog. Jednostrane akcije i potezi ne dorinose izgradnji poverenja. Posebno sam zabrinut zbog hapšenja naših povratnika, kao što je poslednji slučaj hapšenja Zorana Đokića”, naglasio je ministar Jevtić tokom današnjeg sastanka i podvukao da se mora težiti ka izgradnji međusobnog poverenja.
Inače, ovo je četvrti zvanični susret Dalibora Jevtića sa gospodinom Palmerom.
Osim susreta sa Metju Palmerom, Jevtić se tokom dana susreo i sa predstavnicima Biroa za populaciju, raseljene i migracije Vlade Sjedinjenih Američkih država.
Tokom ovog sastanka sagovornici su se složili da je vreme da se svi raseljeni koji su izrazili želju za povratkom i vrate. Istaknuto je da bi možda model povratka raseljenih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske mogo dati bolje rezultate i naglašeno da se kroz Skopsku inicijativu može započeti sa ovim modelom zbrinjavanja i pronalaženja trajnih rešenja za raseljene.
Zaključeno je da je zajednički rad svih relevantnih institucija od izuzetne važnost kako bi se postigli željeni rezultati.

logo kosovo 
Republika Kosovo
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg Majka Tereza
Kosovo Polje
038 552 045