%AM, %14 %453 %2019 %09:%feb

Jevtić sa norveškim diplomatom Eideom o situaciji na Kosovu

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, sastao se danas u Prištini sa norveškim diplomatom i bivšim specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN za Kosovo, Kai Eideom. Jevtić i Eide su tokom sastanka razgovarali o aktuelnim temama i političkoj situaciji na Kosovu kao i dijalogu Beograda i Prištine.

Tokom sastanka zaključeno je da dijalog nema alternativu i da postoji potreba da se pitanje odnosa dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu konačno reguliše kompromisom oko pitanja Kosova.

”Postoji jedna važna potreba, pre svega svih nas koji živimo na Kosovu, a to je da konačno se obezbedi trajni mir koji će osigurati izvesniju budućnost. Gospodin Eide odlično poznaje prilike na Kosovu, i kao neko ko se bavio problemima odnosa dva naroda na ovim prostorima može da da svoj lični doprinos konačnom rešenju problema. Današnji sastanak sa gospodinom Eideom bio je koristan i mislim da je i on mogao da čuje viđenje situacije iz ugla predstavnika Srba na Kosovu”, rekao je Jevtić.

Kai Eide je rekao da na Kosovu boravi kako bi čuo sa kakvim se sve problemima kosovsko društvo susreće i naglasio da Beograd i Priština moraju konačno doći do rešenja tih problema.

Tokom sastanka je istaknuto da se mora odustati od jednostranih odluka i poteza poput one o uvođenju taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da se na taj način jedino može dati šansa nastavku dijaloga.

Gospodin Eide se u protekla nekoliko dana sastao sa više zvaničnika u Beogradu i Prištini gde je iz prve ruke od glavnih aktera mogao čuti stavove i mišljenja oko budućnosti čitavog regiona, posebno one stavove koje su vezane za odnose Beograda i Prištine.

logo kosovo 
Republika Kosovo
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg Majka Tereza
Kosovo Polje
038 552 045