Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: četvrtak, 10 decembar 2020

Saopštenje za javnost povodom Međunarodnog dana ljudskih prava


Priština, 10. decembar 2020. godine

”Koristim priliku da i ovog 10. decembra na Međunarodni Dan ljudskih prava ukažem na činjenicu da na bolji i vidljiviji način moramo raditi na zaštiti ljudskih prava, pogotovu kada je u pitanju najranjivija grupa naših građana, povratnici. Broj od 58 incidenata koji su se dešavali nam ukazuje na to da je situacija kada je u pitanju zaštita jednog od osnovnih ljudskih prava, prava na slobodan život, ugrožena. I ne samo to, moramo rešiti još mnoge probleme a neki među većim problemima je i problem sa uzurpiranom imovinom”, kazao je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.
Ministar je rekao da težnja svakog društva za boljim ekonomskim statusom i stvaranju boljih uslova za život mora biti praćena poštovanjem ljudskih prava jer bez ovog segmenta ma koliko društvo napredovalo u ostalim oblastima, njegov napredak neće biti potpun.
Napomenuo je da 10. decembar ne sme biti jedini dan kada će svi u glas govoriti o poštovanju ljudskih prava jer na taj način se ne može postići cilj kome se teži a to je unapređenje ove oblasti.
Međunarodni Dan ljudskih prava obeležava se od 1950. godine na dan kada je dve godine ranije potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, kojom je prvi put u istoriji čovečanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika. Ovim dokumentom je istaknuto da su prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502