Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: utorak, 15 decembar 2020

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST POVODOM SASTANKA MINISTRA DALIBORA JEVTIĆA I AMBASADORA ŠVAJCARSKE NA KOSOVU TOMASA KOLIJA


Priština, 15. decembar 2020. godine

Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić je danas o položaju interno raseljenih lica, povratnika i nevećinskih zajednica razgovarao sa ambasadorom Švajcarske na Kosovu, Tomasom Kolijem. Tom prilikom je istakao da Ministarstvo za zajednice i povratak ima veliku odgovornost u pogledu opšteg položaja ove ranjive grupe stanovnika i upravo zato je u ovim neizvesnim vremanima važna komunikacija i koordinacija sa svim institucajama koje u tom smislu mogu da pomognu.  

Tokom susreta su se sagovornici saglasili da je važno da sve institucije moraju uložiti veći trud i napor kako bi konačno bila zatvorena poglavlja povratka, kolektivnih centara i zbrinjavanja interno raseljenih lica. U tom pogledu je od presudnog značaja postojanje vladavine prava koja može biti motiv mladima da ne odlaze sa Kosova.
Ministar Jevtić je kazao da su česti izbori jasan pokazatelj nestabilnosti društva i da je to glavni uzrok nedovoljnog ekonomskog razvoja, manjka investicija, adekvatnog planiranja i opšteg napretka. „Švajcarska jeste dobar primer suživota različitih zajednica, mogućnosti upotrebe jezika i poštovanja ostalih prava nevećinskih zajednica“, istakao je ministar Jevtić.

Ambasador Koli je izrazivši zainteresovanost za proces povratka tokom sastanka rekao, da proces povratka umnogome zavisi od ekonomskog razvoja, zastupljenosti nevećinskih zajednica u institucijama, ravnopravne upotrebe jezika i nastavka dijaloga.

Ministar Jevtić je na kraju razgovora zahvalio ambasadoru Švajcarske na raznovrsnoj i svesrdnoj podršci koju Vlada Švajcarske pruža građanima Kosova, uključujući i nevećinskim zajednicama.

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502