Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: ponedeljak, 27 april 2020

NAJUGROŽENIJIMA NA SEVERU KOSOVA URUČENA POMOĆ

 

 

Priština, 27. april 2020. godine

Podeljena je pomoć najugroženijim porodicama na severu Kosova koju je Ministarstvo za zajednice i povratak prošle nedelje uputilo u četiri opštine. Više desetina volontera i opštinskih zvaničnika je u prethodnih nekoliko dana uspešno podelilo 10,9 tona hrane i oko 7.500 komada sredstava za higijenu ugroženima iz opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

„300 prehrambenih i 300 higijenskih paketa koje smo prošle nedelje predali gradonačelnicima severnih opština su i zvanično uručeni onima kojima su bili namenjeni, a ličnim učešćem u raspodeli paketa pojedini gradonačelnici su dokazali da im je itekako stalo do onih kojima je pomoć najpotrebnija u teškim vremenima“, konstatovao ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić. U Severnoj Mitrovici i Zvečanu je pomoć uručena u po 93 porodice, dok je u Zubinom Potoku i Leposaviću u toku ove akcije pakede dobilo po 57 porodica.

Ovo je druga faza raspodele pomoći pod sloganom „DA POBEDI ŽIVOT“, kojom je pomognuto 300 porodica ili 1068 osoba, a među njima su: povratnici, interno raseljena lica koja žive u kolektivnim centrima, starije osobe, samohrani roditelji, višečlane porodice, osobe sa invaliditetom, korisnici socijalne pomoći i pripadnici nevećinskih zajednica u ovim opštinama.

Video zapis o akciji raspodele paketa u četiri opštine možete pogledati OVDE

D A   P O B E D I   Ž I V O T!

#dapobedizivot

Објављено у Vesti

SAOPŠTENjE: Osuda pljačke povratnika u Crkolezu kod Istoka  

 


Priština, 27. april 2020. godine

Još jedan u nizu napada na povratnike na Kosovu, ovog puta u opštini Istok, u selu Crkolez gde je sinoć  Mališi Tijaniću ukraden putnički automobil i bik. Mališa se sa porodicom u Crkolez vratio pre 11 godina, a meštani sela ističu da zbog ovakvih incidenata osećaju veliku nesigurnost.

„Problemi srpskih povratnika se i dalje nastavljaju, i dok se ceo svet bori da sačuva svoje zdravlje i da sa što manjim posledicama prevaziđe trenutno stanje, srpski povratnici se bore da sačuvaju imovinu, da opstanu i ostanu na svojim imanjima. Činjenica da je ovo treći incident u nizu nad srpskim povratnicima za manje od 72 sata dovoljan je pokazatelj izazova sa kojim se povratnici suočavaju ovih dana. Brine i ćutanje nadležnih.“, poručio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i još jednom pozvao istražne organe da hitno reaguju.

Jevtić je istakao da vanredno stanje na Kosovu očigledno odgovara pojedincima da na organizovan način pljačkaju i stvaraju nemir među srpskim stanovništvom.

” Ministarstvo je u samom selu Crkolez izgradilo pet kuća, novi Parohijski dom, pomogli smo i sa obnovom deset porodičnih kuća. Mi ćemo kao institucija nastaviti da se zajedno sa svim povratnicima borimo i za njihov opstanak i za život. Od života ništa važnije nije ”, naveo je ministar Jevtić.

Inače u selu Crkolez trenutno živi 83 Srba od kojih je 14. dece. Pre 1999. godine u Crkolezu živelo je 220 stanovnika srpskog naroda.  U selu koje ima 25 kuća, pre dve godine se dogodio incident u kome je porodici Mija Beloševića ukradeno 8 krava,  do dan danas počinioci nisu pronađeni i ako je policija i tada, kao i danas povodom ovog slučaja izvršila uviđaj.

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502