Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: utorak, 28 april 2020

SAOPŠTENjE: Osuda paljenja kuće u Cernici


Priština, 28. april 2020. godine

”Nevećinske zajednice zaslužuju jednake šanse i zaštitu, pogotovo u momentima kada je evidentan rastući trend nasilja nad njihovom imovinom. Svi dosadašnji napori da omogućimo bolju budućnost svima, u momentu bivaju obesmišljeni nakon saznanja da se pripadnicima nevećinskih zajednica na Kosovu pale kuće, skrnave groblja, neometano krade imovina”, izjavio je ministar Dalibor Jevtić povodom najnovijeg paljenja srpske kuće u Cernici kod Gnjilana.

Jevtić upozorava da se zadnjih dana i nedelja dešavaju sinhronizovani napadi nad imovinom Srba i da veoma zabrinjava inferiornost institicija i albanske intelektualne elite na Kosovu.  

”Novake kod Prizrena, Babin Most kod Obilića, Crkolez kod Istoka, Orahovac, a danas i Cernica kod Gnjilana našla se na meti ekstremista. Nasilje nad imovinom Srba i ostalih nevećinskih zajednica na Kosovu mora prestati odmah”, izjavio je Jevtić.

Ministar je podsetio da nisu zaboravljena stradanja nedužnih civila u Cernici, kada je 2000. godine tokom napada na seosku prodavnicu poginulo troje Srba, među kojima i četvorogodišnji Miloš Petrović, kao ni napadi 2003. godine kada je ranjeno četvoro Srba, od kojih je jedan od zadobijenih povreda preminuo.

Ministar Jevtić je istakao da novo paljenje kuće predstavlja opomenu za sve, da je krajnje vreme da se svi okrenemo budućnosti i na sasvim suprotan način od ovog današnjeg gradimo međusobno poverenje i suživot na Kosovu.

 

repan11b l

Објављено у Vesti

SAOPŠTENjE: Zvaničnici MZP-a obišli opljačkane porodice u Babinom Mostu, Novakama i Crkolezu


Priština, 28. april 2020. godine

Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak obišli su petočlanu porodicu Slavka Petrovića iz Babinog Mosta kod Obilića, meštane Novaka kod Prizrena i Crkoleza u Istoku koji su bili na meti učestalih provala, krađa i podmetanja požara.

”Ovo nas je baš pogodilo, sada kada je vreme za poljoprivredne radove od čega jedino i živimo, sada smo ostali i bez poljoprivredne mehanizacije, ne znam deci kako da objasnim da nam je uskraćena mogućnost da preživimo“, rekao je  u razgovoru sa savetnicima ministra Jevtića domaćin Slavko Petrović iz Babinog Mosta, kome je nedavno pokradena poljoprivredna mehanizacija. Prilikom poseta selu Novake kod Prizrena i Crkolez kod Istoka potvrđeno je od meštana da su malobrojne povratničke porodice veoma uznemirene zbog učestalih provala, krađa i podmetanja požara. Po rečima meštana Novaka, pored krađa, u ataru ovog sela uveliko nastaju ilegalne deponije na privatnim parcelama koje vlasnicima onemogućavaju da obrađuju svoja poljoprivrednih imanja. U selu Crkolez kod Istoka nedavna krađa stoke i automobila porodici Mališe Tijanića je treća u nizu od mnogobrojnih koje su ostale nerasvetljene. U razgovoru sa zvaničnicima Ministarstva za zajednice i povratak, meštani Crkoleza ističu da je ozbiljno doveden u pitanje dalji opstanak 25 preostalih porodica, od oko 60 koliko ih je nekada živelo u Crkolezu kod Istoka.

„Molimo vas da nekako utičete na nadležne u Prištini da pomognu u rasvetljavanju mnogobrojnih krađa i zaštite povratnike“, uglavnom su apeli koje su povratnici iz Babinog Mosta, Novaka i Crkoleza upućivali predstavnicima Ministarstva za povratak i zajednice.

Ovim povodom, ministar Dalibor Jevtić uputio je pisma vršiocu dužnosti ministra unutrašnjih poslova Dželjalju Švećli, direktoru Policije Kosova Rašitu Ćelaju, i gradonačelniku Prizrena Mitaferu Haskuki, zahtevajući preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti Srba i njihove imovine na Kosovu. Između ostalog, u poslatim pismima, ministar Jevtić je pored zahteva za pronalaženjem i zakonskim merama kažnjavanjem počionioca ovih incidenata tražio i povećano prisustvo Policije u povratničkim sredinama, dok je od gradonačelnika Prizrena zahtevao da se radi na rešavanju problema divljih deponija na privatnim imanjima Srba na ulazu u selo Novake.

Ministar Jevtić je poručio porodicama, koje su pretprele štetu i strah, da će Ministarstvo za zajednice i povratak biti tu da im pomogne u pravazilaženju trenutne situacije.

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502