Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: četvrtak, 14 maj 2020

Predstavljena dostignuća Ministarstva za zajednice i povratak u prethodnih 100 dana

 

Ministarstvo za zajednice i povratak je prethodnih 100 dana bilo posvećeno održivom  povratku raseljenih, njihovoj zaštiti, integraciji i ekonomskoj stabilizaciji. Međutim, pandemija virusa Kovid-19 uticala je da rad ove institucije bude uglavnom fokusiran na pružanje pomoći povratnicima, raseljenima, nevećinskim zajednicama i drugim ranjivim grupama koje su u vreme pandemije bile najugroženije.   

Akcija pod sloganom „Da pobedi život“, pomoć najstarijim i ugroženim građanima u vreme pandemije, olakšavanje dostave lekova i odlaska na lečenje teških pacijenata iz srpskih sredina u vreme pandemije, pokretanje procedura za izgradnju novih kuća za 62 porodice povratnika u ovoj godini, nastavak „Skopskog procesa“ i cilju trajnih rešenja raseljenih, obeležili su rad ovog ministarstva u prethodnih 100 dana, istakao je ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić na jučerašnjoj sednici Vlade Kosova.

Ministar Jevtić je na kraju svog izlaganja na sednici povodom 100 dana Vlade ukazao na potrebu poštovanja jezičkih i drugih Ustavom garantovanih prava nevećinskih zajednica i da bi u vezi sa tim Vlada Kosova morala biti uzor drugima, i kada je reč o ravnopravnoj upotrebi zvaničnih jezika ali i ostalim osnovnim pravima i slobodama.

„Puno se ovih dana u javnosti govori o Ustavu, o tome ko ga i na koji način tumači, ko ga je i kako prekršio. Ministarstvo na čijem sam čelu se kao insitucija bori sa jednim od mnogobrojnih problema koji se tiču prava nevećinskih zajednica na Kosovu. Mnogo toga počinje od nas samih, i Vlada treba da bude primer ostalima. Između ostalog i ova prezentacija danas, ovaj natpis „100 dana Vlade“, je morao da bude napisan na oba zvanična jezika. Tu je Ustav i Zakon o upotrebi jezika jasan.“ rekao je ministar Jevtić.

Video poruku ministra Jevtića o dostignućima Ministarstva za zajednice i povratak u prethodnih 100 dana možete pogledati ovde.

Izveštaj o dostignućima Ministarstva za povratak i zajednice možete preuzeti ovde.

 

 

Објављено у Vesti
BROJ IZBEGLIH I RASELJENIH 1999. GODINE:
Ukupno Srbija Crna Gora Makedonija
226.418 187.129 30.289 9.000
*INTERNO RASELJENA LICA NA KOSOVU: 25.000
*ZAINTERESOVANI ZA POVRATAK: 20.000

 

Dečani Đakovica Đeneral Janković Dragaš Glogovac Gnjilane Gračanica Istok Junik Kačanik Kamenica Klina Klokot Kosovo Polje Leposavić Lipljan Mališevo Mamuša Mitrovica J. Mitrovica S. Novo Brdo Obilić Orahovac Parteš Peć Podujevo Priština Prizren Ranilug Srbica Štimlje Štrpce Suva Reka Uroševac Vitina Vučitrn Zubin Potok Zvečan
Dečani Istok Leposavić Obilić Ranilug Vučitrn
Dragaš Junik Lipljan Orahovac Srbica Zubin Potok
Đakovica Kačanik Mališevo Parteš Štimlje Zvečan
Đen. Janković Kamenica Mamuša Peć Štrpce
Glogovac Klina Mitrovica J. Podujevo Suva Reka
Gnjilane Klokot Mitrovica S. Priština Uroševac
Gračanica Kosovo Polje Novo Brdo Prizren Vitina
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502