Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: petak, 12 jun 2020

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

Pohvalna reakcija Policije i brzo privođenje napadača na Miletića


Priština, 12. jun 2020. godine

Jedini srpski povratnik u selu Opraške kod Istoka, Petko Miletić, je napadnut oko podneva od strane dvojice Egipćana koje je pokušao da spreči u nelegalnoj seči drva u njegovoj šumi. Tokom današnjeg dana potvrdđeno je  da su napadači na Miletića uhapšeni i da im je određen pritvor od 48 sati.

Istine radi, ranije danas, Ministarstvo za zajednice i povratak je bilo obavešteno da su napadači na Petka Miletića iz Opraška kod Istoka tokom napada na njega govorili albanskim jezikom ali da su zahvaljujući brzoj i efikasnoj reakciji policijskih organa uhapšeni i da je utvrđeno da su Egipćani.

Kako je Miletić naveo, nakon hapšenja počinioca, predmet povodom napada na njega je predat javnom tužiocu i sada se čeka dalji postupak.

Svakako je pohvalna brza reakcija Policije Kosova, koja je napadače veoma brzo uhapisala i odredila policijsko zadržavnje. Time se šalje jasna poruka da svi oni koji imaju nameru da krše javni red i mir, neće ostati nekažnjeni.

Bez obzira koje su nacionalnosti počinioci prekršaja i krivičnih dela, potrebno je hapšenje i kažnjavanje počinioca i ostalih mnogobrojnih incidenata koji su pogodili srpsku zajednicu i povratnike zadnjih nedelja i meseci. Jedino se tako incidenti mogu suzbiti, a povratnici osećati bezbednijim nego danas.

Javno mnjenje mora biti upoznato sa činjenicom da se Ministarstvu za zajednice i povratak zadnjih meseci obraćaju povratnici sa vapajem da je njihova bezbednost i imovina ugrožena do krajnjih granica. O tome je Ministarstvo za zajednice i povratak upoznalo Policiju Kosova i ostale organe zadužene za bezbednost na Kosovu.

Објављено у Vesti

Nastavljaju se incidenti na Srbe povratnike


Priština, 12. jun 2020. godine

U selu Opraške u opštini Istok, gde je nekada živelo dvadesetak srpskih porodica, danas je od strane Albanaca prebijen Petko Miletić - jedini srpski povratnik i žitelj ovog sela. Pretučeni Miletić je nakon ukazane medicinske pomoći u lokalnoj ambulanti u pratnji policije odvezen u Bolnicu u Peći radi dopunskih medicinskih pregleda.

Miletić je od strane dvojice Albanaca zadobio telesne povrede prilikom sprečavanja ilegalne seče drva na svom imanju i tom prilikom mu je ukraden mobilni telefon.

Povećani broj incidenata daje nam zapravo da i naša zabrinutost za opstanak Srba povratnika  povećanim intenzitetom raste. Pokušaji da na institucionalan način zaštitimo one koji nakon povratka žele da nesmetano žive i rade na svojim imanjima, nakon svakog ponovljenog incidenta biva u potpunosti obesmišljen.  

Apeli organima reda i mira, predstavnicima međunarodne zajednice i kosovskim institucijama koje mogu da pomognu u suzbijanju ovog gorućeg problema neće prestati sve dok ne budemo uvereni da je svaki povratnik na Kosovu siguran i bezbedan. Naša je moralna obaveza da pokušamo sve što je u našoj moći da povratnicima pomognemo da prevaziđu ova teška vremena. To smo radili u prošlosti, radimo sada i radićemo.

Ćutanje i ravnodušnost prema bezbednosnim icidentima ove vrste, delimično znači i njihovo odobravanje. Upravo zato je važno da se počinioci ovakvih nedela što pre pronađu i procesuiraju, poručeno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.

Od februara meseca, prema informacijama sa terena koje dobija Ministarstvo za zajednice i povratak, ovo je 26. incident u nizu. 

repan11b l

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502