Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: četvrtak, 15 oktobar 2020
četvrtak, 15 oktobar 2020 11:49

JOŠ SEDAM KUĆA SPREMNO ZA USELjENjE

JOŠ SEDAM KUĆA SPREMNO ZA USELjENjE


Priština, 15. oktobar 2020. godine
Još ukupno sedam kuća u opštinama Obilić i Gračanica spremno je za useljenje interno raseljenih i povratničkih porodica, kojima su stambene jedinice namenjene. Za kuće koje su izgrađene dvema porodicama u opštini Obilić i za pet porodica u opštini Gračanica je izvršen tehnički prijem. Članovi porodica kojima su kuće izgrađene, ističu da nove kuće za njih znače sigurnost i uverenje da je bolje vreme pred njima jer sve što je pre mnogo vremena obećano konačno je i ostvareno.
Bračnom paru Đorđević sa malim detetom ovime je pružena šansa da po povratku na Kosovo gradi sigurniju budućnost. Neki od njih su godinama unazad živeli u starim i oronulim kućama, sa više članova u samo jednoj prostoriji. Pored beskrajne zahvalnosti Đorđevići ističu da sada mogu da planiraju i proširenje svoje porodice. Zahvalnost nije izostala i od ostalih porodica kojima su kuće sagrađene, koji napominju da Ministarstvo za zajednice i povratak i ministar Dalibor Jevtić lično dosta pomažu raseljenima i trude se da obezbede pristojne uslove za život. Porodice kojima su izgrađene kuće će dobiti i podsticajna sredstva u cilju samozapošljavanja i ostvarivanja sopstvenih prihoda za život.
”Svaka uspešno završena priča je dopunski motiv za mene lično i za instituciju koju vodim da se snažnije borimo da ovako zadovoljnih porodica bude što više. Na tom zadatku imamo ogromnu podršku Kancelarije Evropske unije na Kosovu i na tome sam im veoma zahvalan. Porodicama za čije je kuće izvršen tehnički prijem, želim svu sreću u novim domovima”, kaže ministar Dalibor Jevtić.
Današnjem tehničkom prijemu kuća, pored zvaničnika Ministarstva za zajednice i povratak, prisustvovali su i zvaničnici opštinskih vlasti i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja je partner u realizaciji pete faze projekta ”Povratak i reintegracija na Kosovu” u sklopu kojeg su pomenute kuće izgrađene.

repan11b l

Објављено у Vesti
BROJ IZBEGLIH I RASELJENIH 1999. GODINE:
Ukupno Srbija Crna Gora Makedonija
226.418 187.129 30.289 9.000
*INTERNO RASELJENA LICA NA KOSOVU: 25.000
*ZAINTERESOVANI ZA POVRATAK: 20.000

 

Dečani Đakovica Đeneral Janković Dragaš Glogovac Gnjilane Gračanica Istok Junik Kačanik Kamenica Klina Klokot Kosovo Polje Leposavić Lipljan Mališevo Mamuša Mitrovica J. Mitrovica S. Novo Brdo Obilić Orahovac Parteš Peć Podujevo Priština Prizren Ranilug Srbica Štimlje Štrpce Suva Reka Uroševac Vitina Vučitrn Zubin Potok Zvečan
Dečani Istok Leposavić Obilić Ranilug Vučitrn
Dragaš Junik Lipljan Orahovac Srbica Zubin Potok
Đakovica Kačanik Mališevo Parteš Štimlje Zvečan
Đen. Janković Kamenica Mamuša Peć Štrpce
Glogovac Klina Mitrovica J. Podujevo Suva Reka
Gnjilane Klokot Mitrovica S. Priština Uroševac
Gračanica Kosovo Polje Novo Brdo Prizren Vitina
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502