Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: četvrtak, 08 oktobar 2020

NASTAVLjENO SA OPREMANjEM NOVOIZGRAĐENIH KUĆA ZA POVRATNIKE


Priština, 08. okotobar 2020. godine


Ministarstvo za zajednice i povratak je nakon završetka izgradnje kuća, prethodnih dana uspešno isporučilo kućne aparate, belu tehniku i nameštaj za 14 porodica povratnika i raseljenih Srba, Roma i Aškalija iz opštine Gračanice, Kosovo Polje i Prizren. Dve romske, jedna aškalijska i 11 srpskih porodica sa ukupno 66 svojih članova su zahvaljujući ovoj vrsti pomoći ministarstva u mogućnosti da nastave život u novim i opremljenim kućama.
Povratnici i raseljeni iz Gušterice, Gračanice, Bogoševca, Novaka (Prizren) i Kosova Polja su istakli svoje veliko zadovoljstvo i zahvalnost za, kako kažu, „kompletno opremanje svojih novih kuća koje u njihovoj sopstvenoj režiji ni u kom slučaju ne bi bilo moguće“. Kažu da je ovo pravi primer kako treba brinuti o onima koji imaju iskrenu želju da se na Kosovu vrate i žive ali ne mogu to sami da obezbede.
„Ministarstvo za zajednice i povratak se grčevito bori da u teškim društvenim, političkim i ekonomskim prilikama ne dođe do zastoja u povratku raseljenih ali i pružanju podrške onima koji na Kosovu vide svoju budućnost“, ističe ministar Dalibor Jevtić.
Izgradnja i opremanje 14 kuća za raseljene i povratnike u opštini Gračanica, Kosovo Polje i Prizren sprovevedeno je u sklopu pete faze programa ”Povratak i reintegracija na Kosovu”, koju finansira Kancelarija Evropske unije i Ministarstva za zajednice i povratak u partnerstvu sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM). Od početka godine je na isti način ministarstvo preko ovog programa pomoglo 75 porodica.

repan11b l

 

Објављено у Vesti
BROJ IZBEGLIH I RASELJENIH 1999. GODINE:
Ukupno Srbija Crna Gora Makedonija
226.418 187.129 30.289 9.000
*INTERNO RASELJENA LICA NA KOSOVU: 25.000
*ZAINTERESOVANI ZA POVRATAK: 20.000

 

Dečani Đakovica Đeneral Janković Dragaš Glogovac Gnjilane Gračanica Istok Junik Kačanik Kamenica Klina Klokot Kosovo Polje Leposavić Lipljan Mališevo Mamuša Mitrovica J. Mitrovica S. Novo Brdo Obilić Orahovac Parteš Peć Podujevo Priština Prizren Ranilug Srbica Štimlje Štrpce Suva Reka Uroševac Vitina Vučitrn Zubin Potok Zvečan
Dečani Istok Leposavić Obilić Ranilug Vučitrn
Dragaš Junik Lipljan Orahovac Srbica Zubin Potok
Đakovica Kačanik Mališevo Parteš Štimlje Zvečan
Đen. Janković Kamenica Mamuša Peć Štrpce
Glogovac Klina Mitrovica J. Podujevo Suva Reka
Gnjilane Klokot Mitrovica S. Priština Uroševac
Gračanica Kosovo Polje Novo Brdo Prizren Vitina
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502