Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: četvrtak, 23 jul 2020

21.GODIŠNjICA OD UBISTVA 14 SRBA U STAROM GRACKU


Priština, 23. jul 2020. godine


”Bol i tuga ne jenjavaju. Godine prolaze, a pravde za žrtve i dalje nema. Ovaj monstruozni zločin koji je počinjen u miru nad 14 srpskih civila iz sela Staro Gracko je do današnjeg dana ostao nerasvetljen. Ovo je opomena za sve one koji se bave istinom i pravdom da je nerasvetljen zločin, zločin koji i dalje traje i trajaće sve dok njegovi počinioci ne budu privedeni pravdi i adekvatno kažnjeni“, izjavio je ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, povodom povodom 21.godišnjice masakra nad 14 Srba iz sela Staro Gracko.
Ministar Jevtić je istakao da Srbi u selu Staro Gracko i dalje žive i živeće zahvaljujući svojoj neizmernoj želji da ostanu i opstanu na svojoj zemlji uprkos svim nedaćama koje su ih zadesile. Poručio je meštanima da će dokle god bude na mestu ministra za zajednice i povratak, njegova pomoć biti neizostavna i uvek prisutna.
”Nisu vas pokolebali ni te 1999. godine da napustite svoja imanjima i niste pružili priliku onima koji su iz zasede pucali na vaše očeve, braću, decu i prijatelje da ostvare svoje monstruozne ciljeve, a to je da Srba u Starom Grackom više ne bude. I danas kada se prisećamo mučkog zločina, ne mogu a da vam se na tome ne zahvalim.”
Žalosno je i to što više od dve decenije opominjemo domaće i međunarodne predstavnike na Kosovu da je bol porodica stradalih žetelaca i danas ista kao i te 1999. godine, i da je zločin bez kazne ponovo počinjen zločin. Pravda mora biti dostupna svima.
”Zato i danas apelujemo i molimo da se počinioci ovog zločina privedu pravdi i tako bar malo ublaži tuga i bol porodica žrtava”, istako je ministar Jevtić.
Pre dve godine, ministar Jevtić se pismima obratio svim relevatnim institucijama na Kosovu sa zahtevom da se istraga za ubistvo 14. žetelaca opet otvori i da se zločinci konačno privedu pravdi. Niko, osim Ambasade Sjedinjenih Američkih Država nije odgovorio na pomenuto pismo.
U napadu na grupu Srba na njivi u ataru sela Bujance kod Lipljana dok su žnjeli pšenicu iz zasede su ubijena četiri člana porodice Janićijević - Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao 17. godina, zatim Andrija Odalović, braća Jovica i Radovan Živić, Stanimir i Božidar Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

 repan11b l

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502