Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: sreda, 28 oktobar 2020

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST MINISTRA DALIBORA JEVTIĆA POVODOM PODNOŠENjA  IZVEŠTAJA KOMISIJI ZA PRAVA I INTERESE ZAJEDNICA I POVRATAK SKUPŠTINE KOSOVA  


Priština, 28. okotobar 2020. godine

Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić odazvao se današnjem sastanku Komisije za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Kosova, kojoj je predstavio izveštaj o radu Ministarstva za zajednice i povratak u 2020. godini i odgovarao na pitanja poslanika. Komisija broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u Skupštini Kosova.

U toku sastanka se povela živa rasprava o pitanjima koja uglavnom preokupiraju nevećinske zajednice, povratnike i raseljena lica, kao što su: ekonomska podrška nevećinskim zajednicama, zastupljenost nevećinskih zajednica u Ministarstvu za zajednice i povratak i drugim javnim institucijama, zatvaranje kolektivnih centara, uzurpirana imovina i imovinska prava povratnika i raseljenih, integracija Roma, Aškalija i Egipćana i podrška njihovom obrazovanju i pomoć ugroženima u toku pandemije Kovid-19.  

Ministar Jevtić je članove komisije upoznao sa mnogobrojnim izazovima u pogledu povratka raseljenih i tom prilikom izjavio da lično nije zadovoljan procentom povratka. „Povratak i integracija raseljenih, rešavanje bezbednosnih problema i imovinsko-pravnih sporova, pokretanje sudskih postupaka su međusobno povezana pitanja i zato je to pitanje svih institucija, a ne samo Ministarstva za zajednice i povratak. Presudan faktor u tom smislu nikako ne sme biti politička volja već vladavina prava“, istakao je ministar Jevtić.

Od postignutih rezultata u ovoj godini, ministar Jevtić je istakao uspešan početak izgradnje 91 kuće i nastojanje ministarstva da do kraja godine bude završena 101 kuća za povratnike i raseljene, završetak pet zgrada u opštini Štrpce u kojima do kraja godine treba da se usele stanovnici pet koliktivna centara iz ove opštine, renoviranje kolektivnog centra „Bergen“ u opštini Gračanica, opremanje nameštajem i belom tehnikom 65 novoizgrađenih kuća za povratnike, dodela 100 granta za pokretanje biznisa i stvaranje prihoda u nevećinskim zajednicama, obezbeđenje privremenog smeštaja za 51 porodicu Roma, Aškalija i Egipćana – povratnika iz Severne Makedonije i Crne Gore, uručenje zimnice, prehrambenih i higijenskih paketa za 872 odabrane ugrožene porodice u saradnji sa opštinskim vlastima u najtežim momentima pandemije korona virusa na Kosovu, uspešna realizacija projekata za zajednice u pet opština i drugo. Ministar je takođe izjavio da ne bi bilo moguće ostvariti ove rezultate bez svesrdne podrške međunarodnih partnera, a pre svega Kancelarije Evropske unije na Kosovu.       

Članovi komisije su bili jednoglasni u pozitivnoj oceni rada Ministarstva za zajednice i povratak i ministra Jevtića, istakavši činjenicu da je dosta postignuto u vanrednim okolnostima koji su uzrokovani pandemijom korona virusa i smanjenjem budžeta ministarstva za 2020.godinu za gotovo 50% u odnosu na prethodnu godinu. Pojedini poslanici su takođe istakli da je nedopustivo da 20.godina nakon sukoba na Kosovu imamo kolektivne centre u kojima žive raseljena lica sa Kosova i da će lično zagovarati ideju o povećanju budžeta ovog ministarstva i zatvaranju svih kolektivnih centara na Kosovu.

Ministar Jevtić je na kraju svog izlaganja istakao potrebu izrade Zakona o povratku raseljenih kojim bi mogla biti rešena sva postojeća sporna pitanja u pogledu održivog povratka, integracije, stabilizacije i razvoja svih zajednica i u tom smislu zatražio veću podršku svih relevantnih institucija i partnera, uključujući i Skupštinu Kosova.

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502