Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: petak, 13 novembar 2020

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST POVODOM SASTANKA TEHNIČKE RADNE GRUPE U OKVIRU SKOPSKOG PROCESA

Priština, 13. novembar 2020. godine

U organizaciji misija OEBS-a i UNHCR-a predstavnici delegacija Prištine, Beograda, Skoplja i Podgorice održali su danas video konferenciju Tehničke radne grupe u okviru međuinstitucionalne regionalne inicijative ”Skopski proces” koja je pokrenuta u cilju obezbeđivanja trajnih rešenja za sva raseljena lica unutar i van Kosova.

Delegacije su na konferenciji predstavile napredak u obezbeđivanju boljih uslova za povratak i trajna rešenja u sledećim oblastima: lična dokumentacija, imovinska prava (pristup imovini), bezbednost i dijalog, planiranje i sporovođenje trajnih rešenja za raseljena lica i uspostavljanje sistema za upravljanje podacima.

”Pravo na povratak se ne sme dovoditi u pitanje. Trenutak u kome se nalazimo je i te kako važan za povratak raseljenih. Važno je nastaviti regionalnu inicijativu koja značajno može doprineti u sprovođenju 12. tačke vašingtonskog sporazuma, čiji je deo Skopski proces, a koja se tiče obezbeđivanja trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica. Pitanje povratka raseljenih odnosi se na vladavinu prava i upravo zato je važno konstantno raditi na što boljem rešavanju ovog problema”, rekao je ministar Jevtić tokom svog izlaganja danas.

Kada su u pitanju naredni koraci delegacije Prištine, Beograda, Skoplja i Podgorice postigle su saglasnost u pogledu primene dobre prakse i modela koji su već dali konkretne rezultate u pogledu trajnih rešenja za izbegla i raseljena lica kroz regionalni stambeni program koji je realizovan u regionu u okviru ”Sarajevskog procesa”.

U toku video konferencije dogovoreno je održavanje foruma na visokom nivou koji bi kroz „Skopski proces“ obezbedio političku podršku sprovođenju ragionalnog stambenog programa za zbrinjavanje i integraciju raseljenih i povratnika unutar i van Kosova.

 

 repan11b l

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502