Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: sreda, 18 novembar 2020
sreda, 18 novembar 2020 18:45

TRAJNA REŠENjA I POVRATAK U PRIŠTINU

TRAJNA REŠENjA I POVRATAK U PRIŠTINU


Priština, 18. novembar 2020. godine

Pronalaženje trajnih rešenja za dvadeset povratničkih porodica Roma, Aškalija i Egipćana u Prištini bila je glavna tema današnjeg sastanka ministra za zajednice i povratak, Dalibora Jevtića, šefa misije UNHCR na Kosovu, Erola Arduka (Erol Arduç) i gradonačelnika Prištine, Špend Ahmetija. Pomenute porodice su se vratile iz izbeglištva 2018.godine iz Severne Makedonije i Crne Gore posredstvom UNHCR-a i za ove i tridesetak drugih porodica Ministarstvo za zajednice i povratak već dve godine snosi troškove komunalija i kirije za njihov privremeni smeštaj u nekoliko opština na Kosovu.

Ministar Jevtić je prisutne podsetio na činjenicu da Ministarstvo za zajednice i povratak godinama unazad veoma posvećeno radi na održivim i trajnim rešenjima za sve raseljene i povratnike i da je krajnje vreme da se trajna rešenja obezbede i za romske, aškalijske i egipćanske povratničke porodice koje nemaju sopstvenu imovinu.
”Od suštinske je važnosti podrška i spremnost gradonačelnika i opštinskih vlasti u Prištini da sa nama rade na obezbeđivanju trajnih rešenja za sve raseljene i povratnike i upravo zahvaljujući tome postoji mogućnost da se već početkom naredne godine krene u zajednički projekat izgradnje stambenih objekata u Prištini za povratnike iz Crne Gore i Severne Makedonije. Posebno nas raduje čvrsta rešenost gradonačelnika Ahmetija da podrži našu inicijativu u pogledu povratka Srba u Prištinu. Ministarstvo će se založiti ne samo za obnovu i izgradnju kuća povratnicima i raseljenima već će podržati i sve programe koji za cilj imaju ekonomsko osnaživanje, obrazovanje, zapošljavanje i zastupljenost nevećinskih zajednica i povratnika u javnom životu“, istakao je ministar Dalibor Jevtić.

Domaćin sastanka, gradonačelnik Ahmeti, upoznao je svoje sagovornike sa idejom će Grad Priština ne samo ustupiti gradsko zemljište već će i finansijski doprineti trajnim rešenjima za povratnike u Prištinu.
Šef misije UNHCR na Kosovu, Erol Arduk, podsetio je svoje sagovornike da sem pomoći za povratnike, treba pronaći održivo i trajno rešenje i za 30 socijalno-ugrožene porodica iz Prištine koje takođe nemaju rešeno stambeno pitanje i da ova zajednička insijativa Ministarstva za zajednice i povratak i Grada Prištine otvara mogućnosti i za ovu kategoriju stanovnika.

Učesnici ovog konstruktivnog sastanka su se saglasili da zajedno narednih dana i nedelja rade na analizi troškova ovog zajedničkog projekta i definisanju međusobnih dužnosti i obaveza kako bi do kraja godine bio potpisan Memoranduma o razumevanju o trajnim rešenjima između Grada Prištine i Ministarstva za zajednice i povratak.

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502