Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: četvrtak, 26 novembar 2020

U selima Opštine Novo Brdo radovi na realizaciji projekata asfaltiranja puta i izgradnje mosta


Novo Brdo, 26. novembar 2020. godine
U cilju poboljšanja infrastrukture na lokacijama od sela Gornje Kusce do Stanišora u opštini Novo Brdo, Ministarstvo za zajednice i povratak je uz podršku Kancelarije Evropske unije na Kosovu, finansiralo izgradnju prilaznog puta ovim selima, kao i asfaltiranje dela puta u selu Prekovce u istoimenoj opštini. Korist od ovog infrastruktunog projekta u Novom Brdu imaće preko 2000 stanovnika ovih sela, a projekat je značajan i po tome što će preko mosta koji je predviđen projektom moći da saobraća autobuska linija koja prevozi đake do škole.
Predstavnici Ministarstva za zajednice i povrtak su danas zajedno sa gradonačelnikom ove opštine Svetislavom Ivanovićem, obišli radove na infrastrukturnim projektima i poručili da Ministarstvo za zajednice i povratak, ministar Dalibor Jevtić kao i opština Novo Brdo konstantno rade na poboljšanju kvaliteta života svih građana i poručili da će tako biti i u buduće.
”Ovo je samo jedan u nizu projekata koje ministarstvo za zajednice i povratak realizuje zajedno sa opštinom Novo Brdo. Cilj nam je da ovakvim projektima olakšamo život običnih ljudi”, kazao je prvi savetnik ministra, Igor Savić.
”Duži vremenski period meštani ovog sela imaju poteškoća tokom prolaska ove deonice puta ka selu Stanišor gde je jedino izvodljivo rešenje bilo izgradnja mosta”, kazao je predsednik opštine Novo Brdo Svetislav Ivanović i zahvalio se Ministarstvu za zajednice i povratak i ministru Jevtiću na velikoj pomoći kada je u pitanju opština Novo Brdo.
Ovim projektom koji se finasira programom ”Povaratak i reintegracija na Kosovu, peta faza” (EU-RRK5), predviđeno je afaltiranje 350 metara puta, a kompletna ralizacija projekta čija je vrednost oko 30 000 evra, koji implemetira Međunarodna organizacija za migracije, biće završena u narednih 10 dana.

Објављено у Vesti

Zajednička izjava OEBS-a, UNHCR-a i Ministarstva za zajednice i povratak

Misija OEBS-a na Kosovu, zajedno sa partnerima iz Ministarstva za zajednice i povratak (MZP) i UNHCR-a, organizovali su ranije danas online konferenciju o povratku sa gradonačelnicima i rukovodiocima opština. Šef misije OEBS-a ambasador Jan Braathu, ministar Dalibor Jevtić i šef misije UNHCR-a Erol Arduc predstavili su neke od ključnih cifri povratka i pitanja koja se odnose na lokalnu upravu. U 2019. godini 191 pojedinaca se vratilo na Kosovo, što je najmanji broj do sada, ali ohrabruju nas podaci za 2020. godinu, koji do danas iznose 348. Pohvaljujući gradonačelnike i opštinske rukovodioce za njihove napore proteklih godina i posvećenost budućim održivim povratcima, predstavnici OEBS-a, MZP-a i UNHCR-a pozvali su na dodatna praktična rešenja. To uključuje zatvaranje preostalih kolektivnih centara, doprinos plaćanju stanarine, tamo gde je to primenjivo, rešavanje pitanja dodele zemljišta, jačanje terena kao odgovor na incidente i ubrzanje građevinskih dozvola i drugih administrativnih procesa kao podršku tekućem povratku. Organizatori se zahvaljuju gradonačelnicima i opštinskim rukovodiocima na njihovim razmišljanjima tokom konferencije i raduju se saradnji u budućnosti u korist povratnika i svih zajednica na Kosovu. 

Објављено у Vesti

Telegram saučešća povodom smrti Milorada Trifunovića


Priština, 25. novembar 2020.
Duboko me je ražalostila vest o smrti Milorada Trifunovića, koordinatora Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu. Gospodin Trifunović je bio dobar i hrabar saradnik, čovek izuzetnih vrlina i moralnih vrednosti koga nada u bolje sutra i trijumf pravde i istine nikada nije napustila i pored porodične tragedije i patnje za kidnapovanim bratom.
Uvek iskren, istrajan i požrtvovan u pravednoj borbi za otkrivanje svih zločina, a pogotovo istine o nestalim i kidnapovanim Srbima na Kosovu. Milorad Trifunović je nažalost izgubio bitku protiv opake bolesti i to je veliki gubitak za sve ljude dobre volje kojima je stalo do istine, pravde, pomirenja i suživota na Kosovu.
U ime Ministarstva za zajednice i povratak na Kosovu i u svoje lično ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća porodici g. Milorada Trifunovića i Udruženju porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu.

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502