Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: petak, 27 novembar 2020
petak, 27 novembar 2020 14:20

POVRATNICIMA PODELjENO 475 M3 DRVA ZA OGREV

POVRATNICIMA PODELjENO 475 M3 DRVA ZA OGREV


Priština, 27. novembar 2020. god
Da porodice kojima su sagrađene kuće iz pete faze programa ”Povratak i reintegracija na Kosovu (EU RRK-5) predstojeću zimu dočekaju u toplim domovima, pobrinulo se Ministarstvo za zajednice i povaratak i Kancelarija Evropske unije na Kosovu. Naime, u opštinama Novo Brdo, Štrpce, Peć, Orahovac, Istok, Prizren, Obilić, Kosovo Polje, Gračanica i Đakovica je za ukupno 95 porodica iz nevećinskih zajednica podeljeno po 5 kubnih metara ogrevnog drveta.
Porodice koje su dobile ovu pomoć kažu da im je ministarstvo obezbedilo bukvalno sve za normalan život, od izgradnje novih domova, kompletnog opremanja, pomoći ze ekonomsko osnaživanje, sada im je omogućeno i da hladne dane dočekaju u toplim domovima. Članovi porodica su neizmerno zahvalni svima koji im pomažu, a naročito ministru Daliboru Jevtiću koji ispunjava data obećanja.
Raspodalu drva je uz pomoć zvaničnika ministarstva obavila Međunarodna organizacija za migracije (IOM), kojoj je povereno sprovođenje pomenutog EU RRK-5 programa.
Ministarstvo za zajednice i povratak će iz sopstvenih izvora u narednom periodu finansirati nastavak ove akcije kojom će biti pomognuti povratnici, raseljeni, pripadnici romske, aškalijske i egipćanske zajednice, kao i druge ugrožene kategorije stanovnika u izolovanim sredinama na Kosovu.

Објављено у Vesti

Požar u delu Paviljona ”E” u centru Prištine

Priština, 27. novembar 2020. godine

U delu Paviljona ”E” koji se nalazi preko puta univerzitetske Biblioteke u Prištini, gde živi petnaest porodica sinoć oko ponoći izbio je požar. Požar je izbio blizu stana pokojne Draginje Stamenković, a izgorela je šupa u kojoj su stanari nekoliko stana odlagali stvari. Stanari kažu da je samo zahvaljujući brzoj intervenciji Vatrogasne službe sprečena veća šteta.
Predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak su rano jutros posetili stanare i razgovarali sa vremešnom Leposavom Stojanović koja tu živi i ostalim stanarima, kako bi se informisali o požaru koji je izbio prethodne večeri. Na licu mesta je zatečena i policijska patrola, koja je vršila uviđaj.
U javnosti se zadnjih dana dosta govorilo o porodicama Paviljona ”E” koji tu žive od 1973. godine na osnovu odluke tadašnjih vlasti, a koji su nedavno dobili odluku Grada Prištine o iseljenju iz svojih stanova do 1. decembra kako bi na tom mestu bila izgrađen podzemni parking prostor. Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, u saradnji sa gradonačelnikom Prištine, Špend Ahmetijem radi na pronalaženju trajnog rešenja sa kojim bi ove porodice bile saglasne.

repan11b l

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502