Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: utorak, 03 novembar 2020

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST MINISTRA DALIBORA JEVTIĆA POVODOM VIDEO KONFERENCIJE O NASTAVKU SKOPSKOG PROCESA


Priština, 03. novembar 2020. godine

Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, ambasador misije OEBS-a na Kosovu, Jan Bratu (Jan Braathu) i šef misije UNHCR-a na Kosovu, Erol Arduk (Erol Arduç), održali su danas video konferenciju na temu povratka i integracije raseljenih u okviru regionalne inicijative pod nazivom „Skopski proces“ i sprovođenja akcionih mera u okviru Koncept dokumenta koji je ranije usvojen od strane delegacija Beograda, Prištine, Severne Makedonije i Crne Gore.
”Ono što je veoma važno kada je u pitanju regionalni proces o pronalaženju trajnih rešenja za raseljena lica (Skopski proces), jeste da je Vlada Kosova nedavno usvojila Akcioni plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma, čiji je deo Skopski proces, tako da će ovo u velikoj meri doprinetu sprovođenju 12. tačke sporazuma koja se tiče obezbeđivanja trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica”, kazao je ministar Dalibor Jevtić tokom današnje konferencije.
Zvaničnici su tokom konferencije dogovorili da četiri delegacije održe sastanak tehnike radne grupe u okviru Skopskog procesa polovinom novembra, bliže upoznaju Kabinet predsednika Vlade i Komisiju za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Kosova sa planovima u okviru Skopskog procesa kako bi što pre došlo do realizacije preuzetih obaveza i rešavanja nagomilanih problema povratnika i raseljenih.
U cilju rešavanja pitanja Roma, Aškalija i Egipćana koji su se vratili iz Severne Makedonije i Crne Gore, a kojima je Ministarstvo za zajednice i povratak obezbedilo privremeni smeštaj, dogovoreno je održavanje video sastanka sa gradonačelnicima pojedinih opština kako bi se ubrzalo pitanje dobijanja građevisnkih dozvola i dodela parcela za izgradnju kuća ovim porodicama.
Učesnici konferencije su zaključili da dijalog na svim nivoima mora biti osnov rešavanja svih zaostalih problema jer je to jednini način za postizanje rezultata kojim će sve strane biti zadovoljne.

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502