Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: četvrtak, 10 septembar 2020

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST POVODOM SASTANKA ŠEFA EULEKSA I MINISTRA ZA ZAJEDNICE I POVRATAK

Priština, 10. septembar 2020. godine

Vladavina prava i zakona je osnov napretka svakog društva, upravo zato se treba zalagati za njeno što bolje poštovanje i primenu jer je ona centralni element reformsih procesa, rečeno je danas na sastanku ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića i šefa Misije Evropske unije za vladavinu prava i zakona na Kosovu (EULEX), Larsa- Gunara Vigemarka (Lars-Gunnar Wigemark).

Jevtić je tokom satanka izneo mišljenje da je zatvaranje slučajeva zločina koji su se nakon 1999. godine desili u miru imalo veoma negativan uticaj na pravdu i poverenje i istako da očekuje da u ovim slučajevima pravda bude zadovoljena.

Na sastanku je bilo reči o važnosti proporcionalnog učešeća nevećinskih zajednica u javnim institucijama i njihovo aktivno uključivanje u rešavanju ključnih pitanja na Kosovu.

Lars-Gunar Vigemark je poziciju šefa EULEKS misije preuzeo u januaru mesecu ove godine. Današnji sastanak ministra Jevtića sa njim je prvi zvanični sastanak. Tokom susreta je dogovorena koordinacija oko važnih pitanja na kojima EULEKS može da da svoj puni doprinos.

 repan11b l

 

Објављено у Vesti

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST POVODOM SASTANKA AMBASADORA NEMAČKE I MINISTRA ZA POVRATAK I ZAJEDNICE


Priština, 09. septembar 2020. godine


Vašingtonski sporazum, poslednja runda razgovora između delegacija Prištine i Beograda u Briselu, planovi ministarstva po pitanju povratka i reintegracije povratnika, izrada Zakona o povratku, izazovi nevećinskih zajednica, prosperitet i budućnost omladine na Kosovu, vladavina prava, bile su glavne teme o kojima se razgovaralo tokom sastanka ministra za zajednice i povratak, Dalibora Jevtića i novog ambasadora Savezne Republike Nemačke na Kosovu, Jorna Rodea (Jörn Rohde).
Dvojica zvaničnika su se saglasili da uspeh dijaloga zavisi od sprovođenja postignutih sporazuma i da je posebno važno da obični ljudi imaju konkretnu korist od toga.
Ambasador Rode je istako činjenicu da je Vlada Nemačke godinama unazad veoma posvećena unapređenju uslova života svih građana na Kosovu.
Na dužnosti novog ambasadora na Kosovu, Jorn Rode je stupio krajem jula ove godine i ovo je njegov prvi zvanični susret sa ministrom Jevtićem. Zahvalivši ministru na srdačnoj dobrodošlici, ambasador je istakao svoje uverenje da će njihova saradnja u budućnosti biti na visokom nivou.

 repan11b l

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502