Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: sreda, 16 septembar 2020
sreda, 16 septembar 2020 09:01

Odobrena izgradnja novih kuća za povratnike

Odobrena izgradnja novih kuća za povratnike

Priština, 15. septembar 2020. godine

Na nedavno održanoj elektronskoj sednici Upravnog odbora projekta "Povratak i reintegracija na Kosovu, peta faza (EU RRK-5)", predstavnici Kancelarije EU i Ministarstva za zajednice i povratak su doneli odluku o izgradnji novih 29 kuća za povratnike i interno raseljene iz opština Istok, Orahovac, Štrpce, Peć i Gračanica. Elektronska sednica je održana u prisustvu predstavnika UNHCR-a i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja sprovodi pomenuti projekat.

Direktnu korist od izgradnje kuća imaće 29 odabranih porodica povratnika i interno raseljenih lica sa ukupno 136 svojih članova, među kojima ima i male dece. Najugroženije porodice povratnika i interno raseljenih će pored novih kuća dobiti i podsticajna finansijska sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa kako bi imale izvore prihoda i tako postale ekonomski nezavisne. U planu je da izgradnja svih 29 novoodobrenih kuća bude završena do kraja godine.

Pomenuti EU RRK-5 projekat se sprovodi u 12 kosovskih opština, i to: Gračanica, Kosovo Polje, Đakovica, Novo Brdo, Obilić, Orahovac, Prizren, Peć, Istok, Kamenica, Klina i Štrpce.

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502