Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: sreda, 02 septembar 2020

Završena izgradnja 49 kuća za povratnike i interno raseljene


Priština, 2. septembar 2020. godine

Iako je pandemija korana virusa negativno uticala na redovne društvene procese, usporila ih ili čak u potpunosti onemogućila, Ministarstvo za zajednice i povrtak uz podršku svojih partnera iz Evropske unije, nastavilo je sa izgradnjom novih kuća za povratnike i interno raseljene.

Od planirane izdranje 62 kuće u ovoj i odobrenih 10 u prošloj godini, od početka godine do sada je obavljen tehnički prijem za 49 kuća od kojih direktnu korist ima 255 članova iz različitih nevećinskih zajednica. U selu Novake kraj Prizrena juče je zamenik ministra za zajednice i povratak, g. Enis Sulejmanović zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave prisustvovao tehničkom prijemu za 4 nove kuće i za jednu kuću u selu Bogoševce, dok je danas u opštini Gračanica izvršen tehnički prijem za 6 kuća.  
„Izgradnjom novih kuća Ministarstvo za zajednice i povratak sa svojim parterima iz Evropske unije nastoji da obezbedi normalne uslove za život svima onima koji se na Kosovo vrate, onima koji planiraju da se vrate i onima koji imaju čvrstu volju da na Kosovu žive a nemaju dostojne uslove za život“, izjavio je zamenik ministra za zajednice i povratak tokom ceremonije primopredaja novih kuća.

Zadovoljni korisnici nisu krili svoje zadovoljstvo i zahvalnost nakon tehničkog prijema kuća. Poručuju da novi dom posle 20. godina neizvesnosti i očaja predstavlja tračak nade u bolje sutra za njih i njihove porodice, i dodaju da, svih ovih godina od sopstvenih prihoda nisu uspeli da obezbede novi dom. Kompletno opremanje pokućanstvom i podsticajna sredstva za ekonomsko osnaživanje je nešto što vlasnici novih kuća takođe dobijaju.

Pomenute kuće su izgrađene u sklopu pete faze programa “Povratak i reintegracija na Kosovu (EU RRK-5)“, koji finansira Kancelarija Evropske unije, sufinansira Ministarstvo za zajednice i povratak, a sprovodi partnerska Međunarodna organizacija za migracije (IOM). U narednom periodu je u sklopu istog projekta planirana izgradnja novih kuća za povratnike, i interno raseljena lica u opštinama Peć, Klina, Istok, Obilić, Kosovo Polje, Gračanica, Novo Brdo, Kamenica, Štrpce, Prizren, Orahovac i Đakovica.

 

repan11b l

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502