Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: četvrtak, 24 septembar 2020

Uskoro novi stanovi za stanovnike kolektivnih centara i socijalno ugrožene porodice


Priština, 24. septembar 2020. godine

Za raseljena lica koja su u opštini Štrpce bila smeštena u kolektivnim centrima ova jesen će biti posebno značajna, jer će za 86 porodica biti završeni novi stanovi. Završetak radova na pet novih zgrada sa ukuno 110 stanova biće realizovan u naredne tri nedelje, posle čega se očekuje tehnički prijem i opremanje stanova u celosti. Planirano je da preostale 24 slobodne stambene jedinice budu dodeljene socijalno najugroženijim porodicama iz Štrpca.
Naselje u kome su građeni stanovi za raseljene na teritoriji opštine Štrpce obišli su predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak, lokalne samouprave i Danskog saveta za izbeglice, kome je poverena realizacija ovog kompleksnog projekta.
„Raduje me što smo napravili zgrade po najvišim arhitektonskim standardima za one koji su morali da napuste svoje domove i koji već 20 godina žive u koliktivnim centrima u nehumanim uslovima. Očekujem da nakon mnogo odlaganja, do kraja godine konačno zatvorimo sve kolektivne centre u opštini Štrpce i istovremeno u drugim opštinama započnemo iste projekte“, izjavio je ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.
Prva faza projekta pod nazivom ”Podrška trajnim rešenjima za stanovnike kolektivnih centara na Kosovu”, u sklopu kojeg su izgrađene zgrade u Štrpcu, finasiran je od strane Evropske unije i Ministarstva za zajednice i povratak. Očekuje se da se 169 korisnika iz pet kolektivnih centara u Štrpcu useli u svoje nove stanove do kraja ove godine.
Osim zatvaranja kolektivnih centara u Štrpcu, do kraja godine je planirano i useljenje porodica u kompletno renovirane stanove kolektivnog centra ”Bergen” u selu Ugljare u opštini Gračanica.

repan11b l

 

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502