Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: sreda, 30 septembar 2020

O RUŠENjU ŠKOLE SA MEŠTANIMA SELA DRAJČIĆI KOD PRIZRENA

Priština, 30. septembar 2020.godine

U nastojanju da se pronađe kompromisno rešenje oko Osnovne škole u selu Drajčići u opštini Prizren, koja je izgrađena daleke 1904.godine, a kojoj preti potpuno rušenje, zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak su inicirali sastanak sa predstavnicima Bošnjaka i Srba iz ovog sela. Ovo je bila idealna prilika da se čuju oprečni stavovi oko izgradnje nove škole za decu iz bošnjačke zajednice na mestu stare škole. Sastanku su prisustvovali zamenik ministra za zajednice i povratak, Enis Sulejmanović sa političkim savetnicima ministra, izabrana predstavnica Bošnjaka u Skupštini Kosova, Duda Balje, direktor Osnovne škole „Mushnikova“ na albanskom jeziku iz susednog sela Mušnikovo, Sedat Bajrami, predstavnici OEBS-a i petnaestak meštana ovog sela.
Bošnjaci ovog udaljenog i nepristupačnog sela Sredačke župe na Šar-planini su istakli da njihova deca moraju već godinama da pohađaju školu u udaljenom selu Mušnikovo u kojoj se nastava jedino odvija na albanskom jeziku i da je to razlog inicijative rušenja stare škole. Tome se, kažu, oštro protivi Toma Tomić, učitelj u penziji iz ovog sela i ističu da je on jedini krivac što se ovaj problem godinama ne rešava. Opština Prizren je, inače, obezbedila sredstva za prevoz đaka ali u zimskim uslovima to nije moguće zbog čega se dešava da danima i nedeljama deca izostaju iz škole.
Predstavnici ministarstva su prisutnima ponovili dobro poznati stav ministra Jevtića da škola predstavlja objekat od izuzetnog značaja za srpsku zajednicu i da je zato treba sačuvati ali da to nikako ne znači da se ministar i Ministarstvo za zajednice i povratak protive izgradnji nove škole za Bošnjake u ovom selu, već naprotiv.
Manja delegacija predstavnika Bošnjaka posredstvom zvaničnika iz ministarstva posetila je i učitelja Tomu, koji je rekao da je čitav svoj radni vek posvetio svoj deci i njihovom obrazovanju u ovom ali i susednim selima. Učitelj u penziji je izrazio iskreno žaljenje zbog dece iz bošnjačke zajednice koja su prinuđena da nastavu pohađaju u kilometrima udaljenoj školi. Ponavio je da on za to nije kriv već zlonamerni pojedinci koji su samoinicijativno, bez saglasnosti Srba, uklonili krov škole još 2013.god., zbog čega se ona danas nalazi u ovako lošem stanju i đaci ne mogu da je koriste. Prisutnima su predočena i autentična dokumenta koja svedoče o zaveštanju Mladena Jevtića koji je „svojim seljacima Srbima poklonio baštu“ za izgradnju škole, o dobrovoljnim prilozima Srba koji su školu izgradili i o proglašenju pravoslavne crkve i pomenute škole u njenoj neposredoj blizini za objekte u zaštićenim zonama i pod zaštitom države još od 1958.god.
Na sastancima su razmotrene i alternativne mogućnosti rešenja ovog dugogodišnjeg problema. Ministar Jevtić i njegovi saradnici će biti posvećeni iznalaženju kompromisnog rešanja koje ne bi bilo suprostavljeno interesima bilo koje zajednice u ovom selu.

repan11b l

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502