Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: ponedeljak, 07 septembar 2020

Obezbeđen privremeni smeštaj za povratničke porodice Roma, Aškalija i Egipćana


Priština, 07. septembar 2020. godine

Posredstvom UNHCR-a, 2017.godine se 75 porodica Roma, Aškalija i Egipćana vratilo na Kosovo iz Severne Makedonije i Crne Gore. Nažalost, većina ovih porodica još uvek nisu trajno rešile svoje stambeno pitanje i žive u veoma teškim i nehumanim uslovima. Razlozi za to su najčešće neposedovanje zemljišta u vlasništvu ovih porodica, loša ekonomska situacija, nezaposlenost, proceduralne smetnje oko izgradnje kuća i drugo.

Zbog zaostalih dugovanja za kiriju i neplaćenih računa za komunalne usluge, pretila je  opasnost da 49 porodica Roma, Aškalija i Egipćana ostane i bez svog privremenog krova nad glavom. Opštine u kojima su pomenute porodice sa ukupno 194 svojih članova našli privremeno utočište, nažalost, nisu do sada značajnije mogle da pomognu oko trajnih rešenja. Pandemija korona virusa je dopunski otežala već lošu ekonomsku situaciju i mogućnost sezonskog zaposlenja za mnogobrojne članove ovih porodica. Njihovo izbacivanje na ulicu bi izazvalo pravu humanitarnu katastrovu u kriznim vremenima pandemije.  

Stoga je na inicijativu ministra Dalibora Jevtića, uprkos velikim skraćenjima budžeta, Ministarstvo za zajednice i povratak snosilo troškove za kiriju i komunalije u 2020.godini za 49 povratničkih porodica Roma, Aškalija i Egipćana, koje su privremeno utočište pronašle u opštinama  Prizren, Uroševac, Obilić, Gračanica, Dragaš, Peć i Gnjilane. Ministarstvo je o tome obavestilo pomenute opštinske vlasti i istovremeno apelovalo na njih da naredne godine ove ugrožene porodice budu uključene u socijalne šeme staranja u skladu sa važećim zakonima.

Porodice Roma, Aškalija i Egipćana su sa oduševljenjem primile vest o pružanju pomoći u ovim teškim i neizvesnim vremenima. Kažu da bi mnoge porodice jesen i zimu verovatno dočekali pod vedrim nebom da nije bilo Ministarstva za zajednice i povratak i ministra Jevtića koji je još početkom godine obećao da ih neće ostaviti na cedilu.

Plaćanje kirije ugroženim povratničkim porodicama Roma, Aškalija i Egipćana je realizovano preko Danskog saveta za izbeglice.

 

repan11b l

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502