Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: subota, 18 april 2020

AKCIJOM „DA POBEDI ŽIVOT“ DO UGROŽENIH NA SEVERU KOSOVA


Priština, 18. april 2020. godine

U momentu kada broj inficiranih virusom Kovid-19 ubrzano raste, Ministarstvo za zajednice i povratak sprovodi drugu fazu akcije pod sloganom „DA POBEDI ŽIVOT“ na severu Kosova. U te svrhe je ministarstvo obezbedilo 10,9 tona osnovnih životnih namirnica i 7.500 komada sredstava za ličnu higijenu za opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Druga faza akcije „DA POBEDI ŽIVOT“ sprovodi se u saradnji sa opštinskim rukovodstvom kako bi u vreme pandemije bilo pomognuto 300 porodica, koje su opštine odabrale na osnovu kriterijuma koje je propisalo ministarstvo. Korisnici ove pomoći su najugroženiji povratnici i raseljena lica koja žive u kolektivnim centrima, starije osobe u izolaciji, samohrani roditelji, višečlane porodice, osobe sa invaliditetom, korisnici socijalne pomoći i porodice iz nevećinskih zajednica iz ovih opština, među kojima su Bošnjaci, Albanci, Romi, Goranci i Turci.

Formalna primopredaja 300 prehrambenih uz 300 higijenskih paketa je obavljena na severu Kosova od strane ministra Dalibora Jevtića, a u prisustvu gradonačelnika  ovih opština. Sve četiri opštine već sprovode dogovorenu raspodelu paketa od kojih će direktnu korist imati 1.068 lica u ove četiri opštine.  

“Uveren sam da će ovaj vid pomoći bar malo olakšati život najugroženijima koji ne mogu iz svojih kuća u trenutku kada se zbog pandemije čitave opštine nalaze u karantinu. U nadi da ćemo i mnoge obradovati za predstojeći najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, odlučni smo da akciju „DA POBEDI ŽIVOT“ nastavimo “, izjavio je ministar Dalibor Jevtić.

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, je u ime gradonačelnika četiri opštine nakon obavljene primopredaje zahvalio ministru Jevtiću na, kako je istakao, „prekopotrebnoj pomoći opštinama na severu u vreme Kovid-19 pandemije“.

Humanost se najviše pamti u teškim vremenima koje upravo sada svi proživljavamo. Radost, nada i ohrabrenje svih onih do kojih je ova pomoć stigla u prvoj fazi akcije „DA POBEDI ŽIVOT“ su podstrek se na ovaj način i ujedinjeni borimo protiv ove pošasti. Zato ovu akciju nastavljamo dalje u svojoj odlučnosti da i drugima pomognemo.


DA POBEDI ŽIVOT!

#DaPobediŽivot

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502